Paragrafta Anlam 3

TYT Türkçe · TYT · 10 soru

Anlatım

Paragrafta Anahtar Sözcük ve Konu Bulma

Bir paragrafın konusu, "Bu paragraf neden bahsediyor?" sorusuna verilen kısa yanıttır; ana fikirden farklı olarak bir yargı içermez, yalnızca içeriği adlandırır. "Kitap okumanın faydaları" bir konudur; "Kitap okumak hayal gücünü geliştirir." ise o konu hakkındaki bir ana fikirdir (yargıdır). Anahtar sözcükler, paragrafta en sık tekrar eden veya paragrafın ekseni olan sözcüklerdir; bunları bulmak konuyu belirlemeyi kolaylaştırır. Sınavlarda konu ile ana fikir sık karıştırılır: konu sorusuna cevap bir isim tamlaması ya da isim öbeği gibi olur ("...nin önemi", "...nin etkileri"), ana fikir sorusuna cevap ise tam bir yargı cümlesidir.

Çözümlü örnek

Gerçek Sınav Sorusu

Aşağıda bu konuyla ilgili gerçek bir sınav sorusu var (T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü / OGM Materyal TYT-AYT test kitapçıklarından). Cevaplamayı dene, ardından çözümü oku.

Gerçek Sınav Sorusu

1. Bu, gerçek bir TYT 2019 sorusudur; parça "hatırlama efekti" ile "unutmanın ilk temel yasası" arasındaki çelişkiyi anlatır.
  2. Metne göre kişi yaşlandıkça EN ESKİ anılarını hatırlar; bunun neden "ihtiyarlık" gerektirdiği ise bilimin henüz çözemediği bir sorudur.
  3. D seçeneği, "ilk anıların bellek yaşlanmadan ortaya çıkmasının dış etkenlere bağlı olduğunu" iddia eder; oysa metin bu çıkışın YAŞLANMAYLA (içsel bir süreçle) ilgili olduğunu, dış etkenlerle değil, söyler.
  4. Doğru cevap D'dir (bu yargıya metinden ulaşılamaz).