Paragrafta Anlam 2

TYT Türkçe · TYT · 10 soru

Anlatım

Paragrafta Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları

Yazarlar düşüncelerini geliştirirken çeşitli yollara başvurur. Tanımlama bir kavramı açıklar; örnekleme soyut bir yargıyı somut bir olayla destekler; karşılaştırma iki kavramı kıyaslar; tanık gösterme bir uzmanın sözünü aktararak yargıyı güçlendirir; sayısal verilerden yararlanma ise istatistiklerle yargıyı nesnelleştirir. Bir paragrafta hangi düşünceyi geliştirme yolunun kullanıldığını bulmak için şu soru sorulur: yazar yargısını NASIL destekliyor? Sayı veriyorsa sayısal verilerden yararlanma, bir uzmanın sözünü aktarıyorsa tanık gösterme, iki şeyi kıyaslıyorsa karşılaştırma vardır. Bu ayrım, paragrafın yapısını ve yazarın ikna etme stratejisini kavramak için önemlidir.

Çözümlü örnek

Gerçek Sınav Sorusu

Aşağıda bu konuyla ilgili gerçek bir sınav sorusu var (T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü / OGM Materyal TYT-AYT test kitapçıklarından). Cevaplamayı dene, ardından çözümü oku.

Gerçek Sınav Sorusu

1. Parçada ailenin ilk sosyal çevre olduğu (A), toplumsal değişimle şekil değiştirdiği (B), toplumun sürekliliğini sağladığı (C) ve din/gelenek gibi dayanaklarla kurumlar tarafından korunduğu (E) anlatılır.
  2. Metinde "aile bağlarının zayıflamasıyla toplumdan kopmaların yaşanacağı" yönünde bir öngörü veya yargı YER ALMAZ; metin ailenin gücünü ve sürekliliğini konu alır, olası bir çözülmeden bahsetmez.
  3. Doğru cevap D'dir (bu bilgiye değinilmemiştir).