Divan Şiiri 3

AYT Türk Dili ve Edebiyatı · AYT · Eşit Ağırlık

Anlatım

Divan Şiiri 3

Divan şiirinde önemli şairler ve eserleri: Fuzuli (Leyla ile Mecnun mesnevisi, aşk ve acı temalı gazelleriyle ünlü), Baki ("Sultanü'ş Şuara", aşk ve hayattan zevk alma temalı), Nedim (Lale Devri şairi, İSTANBUL Türkçesini ve günlük hayatı şiire TAŞIYAN, şuh/eğlenceli üslup), Şeyh Galip (Hüsn ü Aşk mesnevisi, Sebk-i Hindî akımının temsilcisi, KAPALI ve SANATLI bir üslup). Her şairin kendine özgü bir ÜSLUP ve TEMATİK yönelimi vardır.

Çözümlü örnek

Gerçek Sınav Sorusu

(I) Asıl adı Ahmet olan Nedim; iyi bir eğitim görmüş, divan şiirine yenilik getirmiş, bu şiirin soyut dünyasından çıkarak dış dünyayı ve duyguları, gerçekçi bir yaklaşımla eserlerine yansıtmıştır. (II) Yaşamı hep neşeli yanlarıyla gören sanatçı, şiirlerinde hüzün ve kedere yer vermemiştir. (III) Şiirlerinde halk deyim ve söyleyişlerine yer vermiş; heceyle de şiirler yazmıştır. (IV) Gazel ve şarkı türlerinde başarılı olmuştur. (V) Mesnevi türünde eser veren sanatçının bir de divanı vardır. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bilgi yanlışı vardır?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

1. Nedim; divan şiirine YENİLİK getirmiş, GERÇEKÇİ ve NEŞELİ bir üslupla halk deyimlerini şiire TAŞIMIŞ, gazel-şarkı türünde BAŞARILI olmuş bir şairdir; ancak Nedim şiirlerinde YAŞAMIN NEŞELİ yanlarını işlese de "hüzün ve kedere HİÇ yer VERMEMİŞTİR" ifadesi (II) ABARTILI ve YANLIŞ bir genellemedir, cevap B'dir.