sekizgenacademy.com

Yazım Kuralları 2 — Çalışma Kağıdı

Ad Soyad: ______________________     Tarih: 15.09.2026     10 soru TYT Türkçe

Çalışma Kağıdı

Yazım Kuralları 2 — Çalışma Kağıdı

Sayfa numarası için yazdırma penceresinde "Üstbilgi/altbilgi"ni aç

10 soru · şıkları kağıt üzerinde işaretle, cevap anahtarı son sayfada

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sayıların yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Bu kitabı tam üç yüz altmış sayfa okumuşum. B) Sınıfımızda bu yıl yirmi sekiz öğrenci var. C) Sabahki toplantıya onbeş kişi katılmış. D) Salonda iki yüz kişilik bir topluluk toplanmıştı. E) Dedem seksen üç yaşında hâlâ çok dinç.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kurallı birleşik fiilin yazımıyla ilgili bir yanlışlık vardır?

A) Ders çalışırken yorgunluktan koltukta uyuyakalmış. B) Bu soruyu biraz uğraşırsan sen de çözebilirsin. C) Onu yıllar sonra karşısında görünce bakakaldı. D) İşini bitirince istediğin saatte gide bilirsin. E) Camı silerken bardağı elinden düşürüverdi.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısaltmaya getirilen ekin yazımı yanlıştır?

A) Bu araştırmanın sonuçları TÜBİTAK'ın raporunda yer alıyor. B) Yarışmacılar 42 km'lik parkuru dört saatte tamamladı. C) Depremle ilgili son gelişmeleri TRT'den öğrendik. D) Yeni sözlüğü TDK'nin sitesinden indirebilirsiniz. E) Hazırlanan rapor UNESCO'ye sunulacakmış.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde saat ya da tarih yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Cumhuriyet 29 Ekim 1923'te ilan edilmişti. B) Uçağımız 09.15'te havalanacakmış. C) Belgelerin son teslim tarihi 15.03.2026 olarak duyuruldu. D) Final maçı akşam 20:30'da başlayacak. E) Fotoğraf sergisi 5 Mayıs Cuma günü açılacak.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru ekinin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Bu sorunu akşama kadar halledebilir misin? B) Sana söylediklerimin hepsini not ettin mi? C) Yarınki toplantıya siz de katılacak mısınız? D) Onun bu kadar çabuk vazgeçeceğini düşünmüş müydün? E) Bize bu konuda yardım edebilirmisiniz?

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yardımcı fiille kurulan birleşik fiilin yazımı yanlıştır?

A) Öğretmenimiz sabırla hepimize yardım etti. B) Anahtarlarım o kalabalıkta kayıp oldu. C) Onun bu davranışını asla kabul etmiyorum. D) Aramızdaki sorunu sonunda hallettik. E) Yıllar sonra beni karşısında görünce affetti.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde düzeltme işaretinin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık vardır?

A) Babam yıllardır aynı dükkânda çalışıyor. B) Sabahtan beri kâr yağıyor, yollar kapandı. C) Bu hikâyeyi dedem bana defalarca anlatmıştı. D) Halam bu yaz bizde birkaç gün kalacakmış. E) Kurumun resmî açıklaması henüz yapılmadı.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiilin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Burası yıllar önce geniş bir bahçeidi. B) Yarın hava güzel ise pikniğe gideriz. C) Duyduğuma göre yeni komşumuz öğretmenmiş. D) O günlerde hepimiz çok gençtik. E) Sabah kapıda gördüğüm kişi galiba bu adamdı.

9. Aşağıdakilerin hangisinde, satır sonuna sığmayan sözcüğün bölünmesinde bir yanlışlık yapılmıştır? (Kısa çizgi, sözcüğün satır sonunda bölündüğü yeri göstermektedir.)

A) araştır-ma B) sa-atlerce C) o-kullarda D) kalaba-lıktan E) düşün-cesizce

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde herhangi bir yazım yanlışı YOKTUR?

A) Sınav sonuçları 3 Şubat Salı günü açıklanacakmış. B) Bu formu doldurup MEB'ne göndermeniz gerekiyormuş. C) Yarışı tamamlayan sporcu 3.'üncü sırada yer aldı. D) Toplantıda söylediklerinin hepsini defterime kayıt ettim. E) Açılış töreni saat 10:30'da başlayacakmış.

Cevap Anahtarı

1-C 2-D 3-E 4-D 5-E 6-B 7-B 8-A 9-C 10-A

8genyks · YKS Hazırlık · sekizgenacademy.com