Sözcükte Anlam 3 — Çalışma Kağıdı
Ad Soyad: ______________________ Tarih: 15.09.2026 10 soru TYT Türkçe
Çalışma Kağıdı
Sözcükte Anlam 3 — Çalışma Kağıdı
Sayfa numarası için yazdırma penceresinde "Üstbilgi/altbilgi"ni aç
10 soru · şıkları kağıt üzerinde işaretle, cevap anahtarı son sayfada
1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ağır” sözcüğü “kolay anlaşılmayan, anlaşılması çaba isteyen” anlamında kullanılmıştır?
2. Aşağıdaki cümlelerin dördünde deyim kullanılmıştır. Buna göre hangi cümlede, genel bir doğruyu öğüt biçiminde bildiren bir atasözü vardır?
3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, birleşen sözcüklerin ikisinin de kendi anlamını yitirdiği, yani anlamca kaynaşmış bir birleşik sözcük vardır?
4. Ustanın atölyesine ilk girdiğim gün bana bir kütükle bir keski verdi. “Acele etme,” dedi, “önce elini tanı.” Aylarca uğraştım; ne bir biçim çıktı ortaya ne bir ad. Sonradan anladım ki o aylar boyunca kütüğü değil, sabırsızlığımı yontmuşum.
Bu parçada geçen “sabırsızlığını yontmak” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tırnak içindeki söz, kalıplaşmış anlamıyla değil, sözcüklerin gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
6. Küçültme eki aldığı hâlde her sözcük küçüklük bildirmez; kimi zaman acıma, sevgi ya da alay anlamı katar. Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde tırnak içindeki sözcük gerçekten küçüklük bildirmektedir?
7. “Yazar, romanın son bölümünü ---- bir dille kaleme almış; okuru hiçbir sayfada zorlamamış.” cümlesinde boş bırakılan yere, cümlenin anlamı bozulmadan aşağıdakilerden hangisi GETİRİLEMEZ?
8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bir durum gerçekte olabileceğinin çok üstünde gösterilerek abartılmıştır?
9. Bir şairin ilk kitabı çoğu zaman kendi sesini bulmadan önce dinlediği seslerin toplamıdır. Okur o kitapta şairi değil, şairin okuduklarını duyar. Asıl merak edilmesi gereken, ikinci kitapta o kalabalığın içinden hangi sesin sıyrılıp kaldığıdır.
Bu parçada geçen “o kalabalığın içinden bir sesin sıyrılıp kalması” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
10. “Yıllardır bu dergide yazıyor; ama bugüne kadar kimseye eyvallahı olmadı.” cümlesinde geçen “kimseye eyvallahı olmamak” sözünün anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap Anahtarı
1-D 2-E 3-C 4-B 5-B 6-D 7-E 8-C 9-A 10-A
8genyks · YKS Hazırlık · sekizgenacademy.com