Paragrafta Anlam 1

TYT Türkçe · TYT · 10 soru

Anlatım

Paragrafın Ana Fikri ve Yardımcı Fikirleri

Bir paragrafın ana fikri, yazarın o paragrafta okura iletmek istediği temel mesajdır; paragraftaki tüm cümleler doğrudan ya da dolaylı olarak bu mesajı desteklemek için yazılır. Ana fikri bulmak için paragrafın TAMAMI okunmalı, tek bir cümleye bakılmamalıdır; çünkü ana fikir çoğu zaman açıkça yazılmaz, cümleler arasındaki ilişkiden çıkarılır. Yardımcı fikirler ise ana fikri açıklayan, örnekleyen, kanıtlayan alt yargılardır. Ana fikri ayırt etmenin bir yolu şudur: paragraftan bir cümle çıkarıldığında paragrafın genel anlamı bozulmuyorsa o cümle yardımcı fikirdir; çıkarıldığında paragraf anlamsızlaşıyorsa o, ana fikri taşıyan cümledir.

Çözümlü örnek

Gerçek Sınav Sorusu

Aşağıda bu konuyla ilgili gerçek bir sınav sorusu var (T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü / OGM Materyal TYT-AYT test kitapçıklarından). Cevaplamayı dene, ardından çözümü oku.

Gerçek Sınav Sorusu

1. Parça, bilim ve teknolojinin "ikiz yıldızlar gibi" birbirini beslediği fikriyle başlar.
  2. Boşluktan SONRAKİ cümle "Bilimsel gelişmeler, teknolojik ilerlemeye zemin hazırlarken teknoloji, bilimsel bilginin ortaya çıkarılabilmesi için gerekli unsurları ortaya koyar." der; bu açıkça bir KARŞILIKLI DÖNGÜYÜ anlatır.
  3. B seçeneği ("...bu ikili, bir döngü hâlinde birbirlerinin yolunu açar.") bu döngü fikrini doğrudan, giriş cümlesi gibi önceden kurar ve metnin gerisiyle kusursuz uyumludur.
  4. Doğru cevap B'dir.