sekizgenacademy.com

Noktalama İşaretleri 1 — Çalışma Kağıdı

Ad Soyad: ______________________     Tarih: 15.09.2026     10 soru TYT Türkçe

Çalışma Kağıdı

Noktalama İşaretleri 1 — Çalışma Kağıdı

Sayfa numarası için yazdırma penceresinde "Üstbilgi/altbilgi"ni aç

10 soru · şıkları kağıt üzerinde işaretle, cevap anahtarı son sayfada

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nokta, sıra sayısı bildirmek için kullanılmıştır?

A) Sözleşme 05.05.2025 tarihinde yenilendi. B) Sunumu Dr. Kemal Barın yapacak. C) Tören saat 10.30'da başlayacak. D) Raporda TÜİK, MEB vb. kurumlardan söz ediliyor. E) Kitabın 3. baskısı geçen ay raflara çıktı.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktanın kullanımı yanlıştır?

A) Bahçenin çevresine 40 m. uzunluğunda tel çekildi. B) Törene Prof. Dr. Nihal Aydın da katıldı. C) Salonun 3. sırasında yan yana oturuyorduk. D) Sözleşme 12.03.2024 tarihinde imzalanmış. E) Çantasında kalem, defter, silgi vb. eşyalar vardı.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül yanlış kullanılmıştır?

A) Kapıyı çaldı, içeriden hiç ses gelmedi. B) Sepette elma, armut, ayva ve incir vardı. C) Yeni komşumuz, emekli bir öğretmen, her sabah parkta yürüyor. D) Sabah kalktı, kahvaltısını yaptı, ve işe gitti. E) Yorgunum, biraz dinlenmek istiyorum.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iki nokta yanlış kullanılmıştır?

A) Salonda şunlar duruyordu: bir vazo, iki kitap, üç fincan. B) Babam her sabah aynı şeyi söylerdi: Acele işe şeytan karışır. C) Bu yılki tatil planımız: Karadeniz yaylalarında bir hafta kalmaktı. D) Öğretmenimiz bir kez daha uyardı: Sınav salonuna telefon sokulmayacak. E) Sınavda üç konudan sorumluyuz: yazım, noktalama ve anlatım bozukluğu.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalı virgül yanlış kullanılmıştır?

A) Aldığımız haber üzücüydü; kimse uzun süre konuşamadı. B) Masanın üzerinde kitap; defter; kalem duruyordu. C) Ali dersine çalıştı, sınavı kazandı; Veli tembellik etti, sınıfta kaldı. D) Kitaplıkta romanlar, öyküler; masada dergiler, gazeteler vardı. E) Odada üç kişi vardı; ancak kimse konuşmuyordu.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül, ara sözü ayırmak için kullanılmıştır?

A) Çocuklar, elinizdeki kâğıtları sıranın üzerine bırakıp bahçeye çıkın. B) Mutfak dolabında peynir, zeytin, reçel ve birkaç paket bisküvi vardı. C) Son otobüs biz istasyona varmadan kalktı, hepimiz yolda kaldık. D) Hayır, bu saatten sonra o kadar yolu tek başıma gitmem. E) En sevdiğim yazar, kasabada yaşayan o çekingen adam, yeni romanını bitirmiş.

7. Zaman ve durum ilgisi kuran -ınca, -ken, -madan gibi eklerle kurulan yan cümlelerin sonuna virgül konmaz.
Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uyulmamıştır?

A) Kapıyı açınca, içeriden yoğun bir kitap kokusu geldi. B) Ders zili çalınca herkes sınıfa girdi, koridor bir anda boşaldı. C) Otobüs hareket etmeden önce şoför, biletleri tek tek kontrol etti. D) Sen anlatırken ben not tutuyordum, kimse konuşmuyordu. E) Çocuklar, zil çalmadan sıralarınıza oturun.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalı virgül, virgüllerle ayrılmış grupları birbirinden ayırmak için kullanılmıştır?

A) Sınav yaklaşıyor; ancak ben henüz hiçbir konuyu tekrar edebilmiş değilim. B) Kırtasiyeden defter, kalem, silgi; marketten ekmek, süt, peynir aldık. C) Sabah erken kalktım, uzun uzun yürüdüm; akşam eve dönünce hemen uyudum. D) Bugün hava beklediğimizden çok soğuk; dışarı çıkmak hiç istemiyorum. E) Yeni taşındığımız ev; geniş, aydınlık, ferah bir yerdi.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisine virgül eklenirse cümlenin anlamı değişir?

A) Uzun boylu adam kapıda sessizce bekliyordu. B) Küçük kız bahçedeki çiçekleri tek tek suladı. C) Hasta çocuk bütün gece durmadan öksürdü. D) Genç doktora hastalığını uzun uzun anlattı. E) Tembel öğrenci sınavdan yine düşük not aldı.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül kaldırılırsa cümlenin anlamı değişir?

A) Yağmur birden bastırdı, sokaktaki herkes saçaklara sığındı. B) Sepete domates, biber, patlıcan doldurduk. C) Ali, kardeşine yeni aldığı kitabı verdi. D) Evet, senin dediğin yere gideceğiz. E) Yorgun öğretmen, sınav kâğıtlarını çantasına yerleştirdi.

Cevap Anahtarı

1-E 2-A 3-D 4-C 5-B 6-E 7-A 8-B 9-D 10-C

8genyks · YKS Hazırlık · sekizgenacademy.com