sekizgenacademy.com

Cümlede Anlam 3 — Çalışma Kağıdı

Ad Soyad: ______________________     Tarih: 15.09.2026     10 soru TYT Türkçe

Çalışma Kağıdı

Cümlede Anlam 3 — Çalışma Kağıdı

Sayfa numarası için yazdırma penceresinde "Üstbilgi/altbilgi"ni aç

10 soru · şıkları kağıt üzerinde işaretle, cevap anahtarı son sayfada

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aşamalı bir durum söz konusudur?

A) Havalar ısındıkça sahildeki kalabalık her gün biraz daha arttı. B) Sabah başlayan yağmur akşam olana kadar bir an bile dinmedi. C) Konuşmacı sahneye çıkınca kalabalık salon bir anda sessizleşti. D) Çocuk, karşı dairenin zilini iki kez üst üste çaldı. E) Bu yıl kentte görülen kuş türlerinin sayısı geçen yılkiyle aynı kaldı.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde en üstünlük anlamı vardır?

A) Bu yıl açılan sergi, geçen yılkinden daha çok ilgi gördü. B) Yazarın yeni romanı, öncekiler kadar akıcı bir dille kaleme alınmış. C) Şair, son kitabında öteki şairlerden farklı bir yol denemiş. D) İki kardeşten büyüğü resme küçüğünden erken başlamış. E) Kentin en eski çınarı, meydanın kuzey köşesinde duruyor.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşula bağlılık YOKTUR?

A) Yağmur dinerse akşam sahil yolunda uzun bir yürüyüş yaparız. B) Bu ilacı düzenli kullandıkça ağrıların yavaş yavaş azalacak. C) Keşke o sabah biz de sizinle birlikte yola çıksaydık. D) Sınavı, ancak bütün konuları tekrar edersen rahat geçersin. E) Sana bu kitabı seve seve veririm, yeter ki zamanında geri getir.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ile", kendinden önceki sözü cümledeki yargının nedeni durumuna getirmiştir?

A) Kapının paslanmış kilidini, komşudan aldığı ince bir tel ile açmayı denedi. B) Yıllardır göremediği ablası ile sinemanın önünde buluşup uzun uzun konuştu. C) Uzun süren kuraklık ile ovadaki bütün kuyular birer birer kurudu. D) Sınav sonuçları öğrencilere pazartesi sabahı e-posta ile bildirilecek. E) Sahnede söylediği bütün türküleri babasından kalan bağlaması ile çaldı.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hayıflanma söz konusudur?

A) Şu iki satırlık yazıyı yazmak için tam üç gün uğraşmışsın. B) O yaz sınava hazırlanmak varken tatile gittim, şimdi düşündükçe içim acıyor. C) Kaç gündür beni bir kez olsun arayıp sormadın. D) Bu evde sessiz bir köşe bulamıyorum, çalışmak iyice imkânsız hâle geldi. E) Sen ne zaman bu kadar güzel resim yapmaya başladın!

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kalıplaşmış bir söz aracılığıyla, sözü edilen kişiyle ilgili olumsuz bir yargı sezdirilmektedir?

A) Zor günlerinde elini taşın altına koymaktan hiçbir zaman kaçınmadı. B) Kendisine yapılan bütün uyarıları bu kez de kulak arkası etti. C) Beklediği sonucu duyunca sevinçten ağzı kulaklarına vardı. D) Görüşmeden eli boş döndüğü için akşam yemeğine kalmadı. E) Aylardır ertelediği işi göz açıp kapayıncaya kadar bitiriverdi.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisi tek bir yargı bildirmektedir?

A) Bahçedeki ceviz ağacı bu yıl her zamankinden çok meyve verdi. B) Sabah erken kalkan, akşam olmadan yorgun düşer. C) Yağmur birden bastırdı, dar sokaklar bir anda göle döndü. D) Onun bu kadar çabuk vazgeçeceğini doğrusu hiç düşünmemiştim. E) Kitabı bitirince başucundaki ışığı söndürdü ve odadan çıktı.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde konuşan, gerçekleştirmeyi planladığı bir işi değil, gerçekleşmesini umduğu bir durumu dile getirmiştir?

A) Yaz gelince evin akan çatısını baştan aşağı onartacağım. B) Havalar el verirse önümüzdeki hafta bağı budamaya başlayacağım. C) Bu kış romanımın ikinci cildini yazmayı düşünüyorum. D) Cumartesi günü bütün sınıfı okulun bahçesinde toplamayı tasarlıyorum. E) Bu yılki hasadın geçen yılkinden bereketli geçeceğini umuyorum.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ön yargı söz konusudur?

A) Bu lokantaya iki kez gittim, ikisinde de yemekler soğuk çıktı; bir daha uğramam. B) Romanın kurgusu sağlam ama kişileri yeterince derinleştirilmemiş. C) Yeni öğretmen ilk derste bize bir roman okuttu; bu yıl çok kitap okuyacağız galiba. D) Adını ilk kez duyduğum bu yazarın kitabını almam; böylelerinden iyi roman çıkmaz. E) Bu havada akşamki maçın ertelenmesi kuvvetle muhtemel.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisi iki ayrı biçimde anlaşılmaya elverişlidir?

A) Hasta komşumuzun ilaçlarını sabah eczaneden alıp getirdim. B) Yorgun işçilerin çayını bahçedeki masada tazeledik. C) Yağmurlu havanın etkisiyle akşamki maç yarına ertelendi. D) Küçük çocuğun ayakkabılarını dolabın alt rafına koydum. E) Utangaç öğrencinin sorusunu dersin sonunda tek tek yanıtladım.

Cevap Anahtarı

1-A 2-E 3-C 4-C 5-B 6-B 7-A 8-E 9-D 10-D

8genyks · YKS Hazırlık · sekizgenacademy.com