Cümlede Anlam 3

TYT Türkçe · TYT · 10 soru

Anlatım

Karşılaştırma, Örnekleme ve Tanım Cümleleri

Karşılaştırma cümlelerinde iki veya daha fazla varlık, kavram ortak bir özellik üzerinden kıyaslanır: "Roman, hikâyeye göre daha uzun bir anlatı türüdür." Bu tür cümlelerde "göre", "kadar", "daha", "en" gibi sözcükler sık görülür. Örnekleme cümlelerinde genel bir yargı, somut bir örnekle desteklenir: "Bazı meyveler, örneğin çilek, C vitamini bakımından zengindir." Tanım cümlelerinde bir kavramın ayırt edici özellikleri, sınırları belirtilerek açıklanır ve genellikle "...dır/dir" ile biter: "Deyim, en az iki sözcükten oluşan ve kalıplaşmış anlam taşıyan söz grubudur." Tanım cümlesinin ayırt edici özelliği, kavramın YERİNE geçebilecek, onu başka sözcüklerle karşılayan bir açıklama sunmasıdır.

Çözümlü örnek

Gerçek Sınav Sorusu

Aşağıda bu konuyla ilgili gerçek bir sınav sorusu var (T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü / OGM Materyal TYT-AYT test kitapçıklarından). Cevaplamayı dene, ardından çözümü oku.

Gerçek Sınav Sorusu

1. Parçada Kız Kulesi hakkında bilgi verilirken açıklayıcı anlatımdan (kulenin tarihi, konumu, kullanım amaçları) yararlanılmıştır.
  2. "XVIII. yüzyıla kadar... sonrasında ise..." ifadesiyle bir KARŞILAŞTIRMA (dönemler arası kıyas) yapılmıştır.
  3. "100 metre", "MÖ 411", "18 metre" gibi sayısal verilerden yararlanılmıştır; anlatım büyük ölçüde nesneldir.
  4. Ancak parçanın hiçbir yerinde "Kız Kulesi ... dır" biçiminde, kavramı sınırlarıyla karşılayan bir TANIM CÜMLESİ kurulmamıştır.
  5. Doğru cevap C'dir (tanım cümlesine yer verilmemiştir).