sekizgenacademy.com

Anlatım Bozuklukları 1 — Çalışma Kağıdı

Ad Soyad: ______________________     Tarih: 15.09.2026     10 soru TYT Türkçe

Çalışma Kağıdı

Anlatım Bozuklukları 1 — Çalışma Kağıdı

Sayfa numarası için yazdırma penceresinde "Üstbilgi/altbilgi"ni aç

10 soru · şıkları kağıt üzerinde işaretle, cevap anahtarı son sayfada

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Ne yazdıklarını ne de söylediklerini ciddiye almıyordu. B) Sınav sonuçları açıklanınca herkes panoya doğru koştu. C) Bahçe kapısını kilitlemeyi yine unutmuştu. D) Yolun karşısındaki fırından her sabah ekmek alırdı. E) Konuşmasını bitirdikten sonra dinleyicilerin sorularını yanıtladı.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Sabah erkenden yola çıkan ekip, öğleye doğru köy meydanına ulaştı. B) Kütüphaneden aldığı romanı iki günde bitirdi ve arkadaşına önerdi. C) Ödünç aldığı kitabı ay sonunda geri iade edeceğine söz verdi. D) Balkondaki saksıları her sabah suladı, kuruyan yaprakları tek tek ayıkladı. E) Toplantının saatini değiştirdiğimizi katılımcılara ayrıca bildirdik.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ögelerden birinin eksik bırakılmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Bu şiiri lisede ezberlemiş, yıllarca unutmamıştı. B) Kitabın ilk baskısını yıllar önce almış, kısa sürede tükenmişti. C) Yeni gelen öğretmen, sınıfın düzenini kısa sürede sağladı. D) Yarışmaya katılan herkes belgesini kayıt masasına bıraktı. E) Sabahki fırtına, sahildeki tenteleri parçalamıştı.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Yağmur başlayınca çocuklar oyunu yarıda bıraktılar. B) Kütüphanenin onarımı bitince kitaplar raflara yerleştirildi. C) Anlattıklarını dinleyen herkes onu haklı buldu. D) Salonun perdeleri değiştirildi, koltuklar da yeniden boyadı. E) Görevliler, bahçedeki kuru dalları akşama kadar topladılar.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Uzun süredir görmediği dostuna kavuşunca etekleri tutuştu. B) Sınav sonuçlarını öğrenince sevincinden havalara uçtu. C) Söylediklerine kimse aldırmayınca sesini yükseltmeden odadan çıktı. D) Yıllardır biriktirdiği parayı bir günde harcayıp eli boş kaldı. E) Tartışma büyüyünce araya girip iki tarafı da yatıştırdı.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Yıllardır aynı apartmanda oturmasına karşın komşusunu tanımıyordu. B) Kapıyı açan genç kadın, elindeki tepsiyi sessizce masaya bıraktı. C) Toplantıya geç kalanların adları ayrı bir listeye yazıldı. D) Bu konuyu geçen yıl da birkaç kez aramızda konuşmuştuk. E) Ne komşularını arıyor ne de sıkıntılı günlerinde yardım ediyordu.

7. (I) Kent merkezindeki eski hal binası, üç yıl süren bir onarımla kültür merkezine dönüştürüldü. (II) Yapının özgün taş cephesi korunmuş, iç mekân yeni işleve göre yeniden düzenlenmiştir. (III) Binada bir sergi salonu, iki atölye ve küçük bir kütüphane yer alıyor. (IV) Merkez, kapılarını açtığı günden bu yana mahalle sakinlerinden yoğun ilgi görüyor. (V) Ziyaretçiler bu mekâna çabuk alışmış, kendi evleri gibi benimsemişlerdir.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

8. "Toplantıya katılan herkes, önerilerin dikkate alınmasını istediklerini belirtti."

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yüklemin istediği tümlecin cümlede bulunmaması B) Deyimin bağlama uymayan bir anlamda kullanılması C) Aynı anlama gelen iki sözcüğün birlikte kullanılması D) Biçimce tekil olan öznenin çoğul kişi ekiyle karşılanması E) Yüklemin istediği belirtili nesnenin eksik bırakılması

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu YOKTUR?

A) Bu üzücü haberi hepimiz aynı gün duymuş ve günlerce üzülmüştük. B) Konuşmacı, kürsüde yaklaşık iki saate yakın bir süre kaldı. C) Sınıftaki öğrenciler geziye katılmak istediklerini belirttiler. D) Bu kitabı okuyanların hepsi çok beğendi. E) Herkes kendi düşüncesini özgürce ifade etme hakkına sahiptirler.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Onun bu işten neden vazgeçtiğini uzun süre kimseye söylemedi. B) Sizin bu öneriye neden karşı çıktığını anlamadım. C) Bizim bu kararı bu kadar çabuk almamızı kimse beklemiyordu. D) Senin bu kadar erken gelebileceğini hiç düşünmemiştim. E) Onların toplantıya katılmayacaklarını daha dün öğrendik.

Cevap Anahtarı

1-A 2-C 3-B 4-D 5-A 6-E 7-E 8-D 9-C 10-B

8genyks · YKS Hazırlık · sekizgenacademy.com