Anlatım Bozuklukları 1

TYT Türkçe · TYT · 10 soru

Anlatım

Anlatım Bozuklukları: Anlamsal Bozukluklar

Anlamsal anlatım bozuklukları, cümlenin dil bilgisi kurallarına uysa bile anlamca çelişki, gereksizlik veya belirsizlik taşımasıdır. Gereksiz sözcük kullanımı, aynı anlamı taşıyan iki sözcüğün yan yana kullanılmasıdır: "Yalnızca sadece bunu istiyorum." ("yalnızca" ve "sadece" aynı anlamı tekrarlar, biri çıkarılmalıdır). Anlam çelişkisi, cümledeki iki ifadenin birbiriyle çeliştiği durumdur: "Aşağı yukarı tam olarak elli kişi geldi." ("aşağı yukarı" belirsizlik, "tam olarak" kesinlik bildirir, ikisi bir arada ÇELİŞKİLİDİR). Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması da bir bozukluktur: "Öğretmenin sınıfa getirdiği kitapları biran önce almalıyız." ("biran önce" yazımı yanlış, doğrusu "bir an önce"dir; bu da bir yazım/anlam netliği sorunudur).

Çözümlü örnek

Gerçek Sınav Sorusu

Aşağıda bu konuyla ilgili gerçek bir sınav sorusu var (T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü / OGM Materyal TYT-AYT test kitapçıklarından). Cevaplamayı dene, ardından çözümü oku.

Gerçek Sınav Sorusu

1. Bu soruda beş cümle arasında BİR tanesinde anlatım bozukluğu aranmaktadır (pandemi sürecindeki değişiklikler konulu parça).
  2. IV. cümle "Pandemi süreciyle iş yaşamında oyunlaştırma teknikleri kullanılmaya başladı." ifadesinde "süreciyle" sözcüğünün kullanımı cümledeki nedensellik ilişkisini BULANIKLAŞTIRIR; "pandemi sürecinde" denmesi gerekirken "süreciyle" denmesi, iş yaşamındaki değişikliğin SEBEBİNİ değil, ARAÇ/BİRLİKTELİK anlamı gibi yanlış bir ilişki kurar.
  3. Diğer cümlelerde böyle bir anlam bulanıklığı ya da çelişki yoktur.
  4. Doğru cevap D'dir (IV. cümlede anlatım bozukluğu vardır).