Anlatım Bozuklukları 1
Anlatım Bozuklukları: Anlamsal Bozukluklar
Anlamsal anlatım bozuklukları, cümlenin dil bilgisi kurallarına uysa bile anlamca çelişki, gereksizlik veya belirsizlik taşımasıdır. Gereksiz sözcük kullanımı, aynı anlamı taşıyan iki sözcüğün yan yana kullanılmasıdır: "Yalnızca sadece bunu istiyorum." ("yalnızca" ve "sadece" aynı anlamı tekrarlar, biri çıkarılmalıdır). Anlam çelişkisi, cümledeki iki ifadenin birbiriyle çeliştiği durumdur: "Aşağı yukarı tam olarak elli kişi geldi." ("aşağı yukarı" belirsizlik, "tam olarak" kesinlik bildirir, ikisi bir arada ÇELİŞKİLİDİR). Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması da bir bozukluktur: "Öğretmenin sınıfa getirdiği kitapları biran önce almalıyız." ("biran önce" yazımı yanlış, doğrusu "bir an önce"dir; bu da bir yazım/anlam netliği sorunudur).
Gerçek Sınav Sorusu
Aşağıda bu konuyla ilgili gerçek bir sınav sorusu var (T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü / OGM Materyal TYT-AYT test kitapçıklarından). Cevaplamayı dene, ardından çözümü oku.
- Bu soruda beş cümle arasında BİR tanesinde anlatım bozukluğu aranmaktadır (pandemi sürecindeki değişiklikler konulu parça).
- IV. cümle "Pandemi süreciyle iş yaşamında oyunlaştırma teknikleri kullanılmaya başladı." ifadesinde "süreciyle" sözcüğünün kullanımı cümledeki nedensellik ilişkisini BULANIKLAŞTIRIR; "pandemi sürecinde" denmesi gerekirken "süreciyle" denmesi, iş yaşamındaki değişikliğin SEBEBİNİ değil, ARAÇ/BİRLİKTELİK anlamı gibi yanlış bir ilişki kurar.
- Diğer cümlelerde böyle bir anlam bulanıklığı ya da çelişki yoktur.
- Doğru cevap D'dir (IV. cümlede anlatım bozukluğu vardır).