Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri 3 — Çalışma Kağıdı
Ad Soyad: ______________________ Tarih: 07.10.2026 20 soru AYT Türk Dili ve Edebiyatı
Soru Kitapçığı
Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri 3 — Çalışma Kağıdı
Yazdırma penceresinde "Arka plan grafikleri"ni açık tut
20 soru · gerçek sınav kitapçığı düzeninde · cevap anahtarı son sayfada
- Bu testte 20 soru vardır.
- Cevaplarınızı kitapçığın sonundaki cevap anahtarı ile karşılaştırınız.
1. 1950'li yıllarda ortaya çıkan İkinci Yeni şiiriyle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?
2. Bir ıslıkla açılıyor camların uykusu
Saatler eğreti, avuçlarım eski bir liman
Adımı unutmuş bütün sokaklar
Ben bir merdiven boyunca çoğalıyorum
(Yukarıdaki dizeler, bir şiir anlayışını örneklendirmek üzere düzenlenmiştir.)
Bu dizelerin yansıttığı şiir anlayışıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
3. İkinci Yeni'yle ilgili aşağıdaki olgusal bilgilerden hangisi doğrudur?
4. İkinci Yeni şairlerinin, döneminin toplumcu şiiriyle ilişkisi çoğu kez tartışma konusu olmuştur. Bu tartışmanın çıkış noktası aşağıdakilerden hangisidir?
5. İkinci Yeni şiirinde anlamın belirsiz bırakılması, bu şiiri savunanlarca hangi düşünceye dayandırılmıştır?
6. İkinci Yeni şiirinde sık görülen "alışılmamış bağdaştırma", olağan durumda bir araya gelmeyen sözcüklerin yan yana getirilmesidir. Bu kullanımın şiirdeki işlevi aşağıdakilerden hangisidir?
7. Garip ile İkinci Yeni'nin şiir anlayışları karşılaştırıldığında, iki akım arasındaki temel ayrımı veren yargı aşağıdakilerden hangisidir?
8. Aşağıdaki üç parça, 1950'li yıllarda yan yana yürüyen farklı şiir tutumlarını örneklendirmek üzere yazılmıştır:
(I)
Eski konakta sararır güz yine
Bir çınar gölgesi düşer avluya
Dedemden kalma bir dua bilirim
Döner gelir her akşam bu sokağa
(II)
Sabah erken kalktım bugün
Çayı demledim, simit aldım
Komşu selam verdi, ben de verdim
(III)
Bir aynanın kenarında eskiyor adım
Kuşlar vapur düdüğü yediler
Çoğul bir gece ağzıma doluyor
Parçalardan biri hece ölçüsüyle kurulmuştur; biri günlük konuşmanın yalınlığına, biri de kapalı bir imge diline yaslanır.
Hece ölçüsüyle kurulan parça ile İkinci Yeni anlayışına yakın duran parça aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?
9. İkinci Yeni, ortak bir bildiriye dayanmadığı için bu adla anılan şairlerin şiirleri arasında önemli farklar bulunur: kimi şairde kapalılık dilin kuruluşunu bozmaktan, kimindeyse gündelik olanı alışılmadık bir çerçeveye yerleştirmekten doğar; kimi şair ilerleyen yıllarda toplumsal içeriğe de yaklaşır.
Bu durum, İkinci Yeni'nin niteliğiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisini gösterir?
10. 1950'lerde Garip'e tepkiyle beliren kapalı şiirin dil özelliklerini göstermek üzere şu dizeler yazılmıştır:
Ellerinde mavi bir yorgunluk taşıyan
Bir kadın, akşamdı, tuz sayıyordu
Kapılar ki uykusuz, kapılar ki eksik
Ben bir dalgınlığın içinden geçtim
Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi YOKTUR?
11. Bir şairin şiir serüveniyle ilgili şu bilgiler veriliyor:
1950'lerin başında yayımladığı kitaplarda toplumsal konulara ve coşkulu, destansı bir söyleyişe yönelmiştir. Aynı on yılın sonlarından başlayarak dili alışılmış anlam ilişkilerinden koparan, imgeyi öne çıkaran deneysel bir şiire geçmiş ve İkinci Yeni'nin başlıca adlarından biri sayılmıştır.
Bu bilgiler aşağıdaki şairlerden hangisine aittir?
12. İkinci Yeni şairleriyle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi YANLIŞTIR?
13. "İkinci Yeni" adlandırmasıyla ilgili olarak,
I. Ad, akımın şairlerinden biri tarafından değil, bir eleştirmen tarafından konmuştur.
II. "İkinci" nitelemesi, Garip hareketinin "Birinci Yeni" sayılmasından kaynaklanır.
III. Ad, şairlerin ortak imzalı bir bildiride kendilerini tanımlamak için seçtikleri bir başlıktır.
IV. Adlandırma, bu şairlerin Garip'in yolunu aynen sürdürdüğü kanısına dayanır.
yargılarından hangileri doğrudur?
14. Cumhuriyet Dönemi Türk şiirine ilişkin aşağıdaki gelişmeler verilmiştir:
I. Bir eleştirmenin, Garip'ten sonra beliren kapalı şiiri "İkinci Yeni" adıyla anması
II. Üç şairin ortak kitabının ön sözünde şiirde ölçü, uyak ve söz sanatlarına karşı çıkılması
III. Hisar dergisinin, ölçülü ve geleneğe bağlı bir şiiri savunan bir çevre oluşturarak yayına başlaması
IV. Mavi dergisi çevresinde Garip'in yalınlığına karşı çıkan bir hareketin belirmesi
Bu gelişmelerin gerçekleşme sırası aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?
15. Aşağıdaki eser–şair eşleştirmelerinin hangisinde şair, İkinci Yeni şairleri arasında ANILMAZ?
16. Divan şiiri de İkinci Yeni şiiri de "kapalı" bir şiir olarak nitelenir.
Bu iki şiirdeki kapalılık arasındaki temel ayrım aşağıdakilerden hangisidir?
17. İkinci Yeni şiirinin dil ve anlatım tutumuyla ilgili olarak:
I. Şiir dilini, günlük dilin anlam ilişkilerini zorlayarak yenilemeyi amaçlar.
II. Şiirin konusunu, gündelik yaşamdan seçilmiş sıradan olaylarla sınırlar.
III. Söz dizimini alışılmışın dışına çıkararak söyleyişe kapalılık kazandırır.
IV. Anlamı belirginleştirmek amacıyla imge ve benzetmelerden kaçınır.
yargılarından hangileri doğrudur?
18. Aşağıdaki dizeler, İkinci Yeni şiirinin söyleyişini örneklendirmek üzere yazılmıştır:
Bir kuyunun dibinde unuttum sesimi
Akşam tuzlu bir ekmek gibi bölündü
Eylül avuçlarımda
Kimse sormadı kapıların yaşını
Bir öğrenci, "Dizelerden ikisi aynı sayıda heceden oluştuğuna göre bu şiir hece ölçüsüyle yazılmıştır." yargısını ileri sürüyor.
Dizelerin sırasıyla hece sayıları ve öğrencinin yargısına ilişkin değerlendirme aşağıdakilerin hangisinde birlikte doğru verilmiştir?
19. Camdan bakınca uzuyor bütün adlar
Bir su sesi bırakmışlar masanın üstüne
Yorgun, ellerinde eylül taşıyan adamlar
Geçip gider sözcüklerin arasından
(Yukarıdaki dizeler, bir söyleyiş özelliğini örneklendirmek üzere düzenlenmiştir.)
Bu dizelerde şairin söz dizimine ilişkin tutumu aşağıdakilerden hangisidir?
20. İkinci Yeni, Garip'in yalınlığına tepki olarak doğmuş; bununla birlikte Garip'in Türk şiirinde açtığı bazı yolları kapatmamış, onlardan yararlanmayı sürdürmüştür.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi, İkinci Yeni'nin Garip'ten devraldığı kazanımlar arasında SAYILAMAZ?
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TESTİ BİTTİ.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK ŞİİRİ 3 — ÇALIŞMA KAĞIDI CEVAP ANAHTARI
1-B 2-A 3-A 4-D 5-E 6-D 7-C 8-A 9-C 10-A
11-B 12-D 13-D 14-C 15-E 16-B 17-B 18-C 19-E 20-E
8genyks · YKS Hazırlık · sekizgenacademy.com