Determination of Eğirdir And Its Surround in Terms of Tourism and Recreational Potential

Authors

DOI:

https://doi.org/10.53463/splandes.2021000082

Keywords:

Egirdir, Landscape, Tourism, Recreation

Abstract

Eğirdir districts is rich in natural and historical environmental values and cultural traits are the
important places of tourism and recreational activities. Tourism and recreational activities, which
are developed in regards with the atractiveness of such places, are made of those natural and cultural
environment. When events of tourism all over the world are examined, it could be observed that such
activities usually take place during summer months. However, since developing residences and facilities
tend to use sources more than before, they affect natural, historical and the cultural values negatively
and thus corruption starts. Inspite of the fact that the district is gradually getting more intensive in terms of
tourism and recreation during the four seasons, there haven’t been any serious problems yet. In the areas of
these natural and cultural resources, the problems related with the use of those resources where
tourism and recreational activities are concentrated can not be ignored and the purpose of this study is
what can be done to prevent the spread of such problems of the district. In this study, natural and
cultural traits to be developped in the district of Eğirdir have been investigated and analized in order
to detect the tourism and the recreational potentials in the region.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arı, E. (1993). Eğirdir Gölü Barla-Eğirdir-Şaraphane Kıyı Şeridinin Alan Kullanım Yönünden Değerlendirilmesi. Ç.Ü. Fen Bil. Enst. Yüksek Lisans Tezi, 136s, Adana.

Braud-Bovy, M. And Lawson, F. (1998). Tourism and Recreation Handbook of Planning and Design. Architectural Press, Oxford.

Bakır, M. (1990). Rekreasyon ve Turizm İlişkisinin Turizm Polikalarının Oluşturulmasındaki Önemi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora tezi (yayınlanmamış), 178s, İstanbul.

Çubuk, M. (1981). Turizmin Dinlenme, Eğlenme ve Boş Zamanlarõnõ Değerlendirme ile Bütünleşmesi, Yeniden Tanõm Denemesi ve Turizm Planlamasõnda Sistemli Bir Yaklaşõm, Mimar Sinan Üniversitesi, Doktora Tezi (yayõnlanmamõş), 221s, İstanbul.

Demirel, Ö. (1997). Çoruh havzası (Yusufeli kesimi) Doğal ve kültürel Kaynak değerlerinin turizm ve rekreasyon Potansiyeli Açısından Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. K.T.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi (yayınlanmamış), 303s, Trabzon.

Ekşioğlu, T. (1996). Ankara İli Elmadağ Yöresinin Rekreatif Özelliklerinin İrdelenmesi ve Sorunların Çözümü Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Y. Lisans tezi (yayınlanmamış),145s, Ankara.

Gül, A. (2001). Orman Peyzajõ ve Rekreasyon. SDÜ Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Ders Notlarõ (yayõnlanmamõş), Isparta.

Kalem, S. (2001). Doğal ve Kültürel Değerlerinin Korunabilmesi İçin Turizm Potansiyelinin Belirlenmesinde Bir Yöntem Yaklaşımı ve Kastamonu İli Kıyı Bölgesi ve Yakın Çevresinde Uygulanması, AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi (yayınlanmamış), Ankara.

Kolcu, H. (1993). Doğal, Tarihi, kültürel Açıdan Turizm Potansiyelini Değerlendirme Modeli: Ayvalık Örneği. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Y. Lisans Tezi (yayınlanmamış), 269s, İstanbul.

Korça, P. (1989). Kıyı Alanlarında Turizm Planmamasına Yönelik Bir Araştırma, İstanbul Teknik Üniversitesi, Doktora Tezi (yayınlanmamış), 153s, İstabul. Köseoğlu, M. (1982). Peyzaj Değerlendirme Yöntemleri Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 430, İzmir.

Sertkaya, Ş. (2001). Bartın İli Kıyı Bölgesinin Turizm ve Rekreasyon Potansiyelinin Saptanması ve Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma, A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü , Doktora tezi (yayınlanmamış), 371s, Ankara.

Topuzlu, F. K. (1989). Konaklama Tesislerinin Yapım ve İşletmesi Sürecinde Rekreasyon Faaliyetlerine Yönelik Fiziksel Uygulamaların Teorik Nedenleri. Türkiye’de Son On Yılda Turizm Yapılan Sempozyumu, Yıldız Üniversitesi, Ankara.

Toskay, T. (1989). Turizm: Turizm Olayına Genel yaklaşım. Ders Kitabı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Yayınları 272s, İstanbul.

Tuzcuoğulları, E. B. (1997). Spor, Rekreasyon ve Turizm İlişkisi (Kastamonu İlinin Potansiyeli ve Kullanımı Üzerinde Bir Araştırma). Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Y. Lisans Tezi (yayınlanmamış), 114s, Ankara.

Ulubay, A. (1992). Turizmde Amasya İli, Arz ve Talep Araştırması ile Turizm Potansiyelinin Belirlenmesi, GaziÜniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Y. Lisans Tezi (yayınlanmamış), 130s, Ankara.

Published

31-12-2021

How to Cite

ÖRÜCÜ, Ömer K., & GÜL, A. (2021). Determination of Eğirdir And Its Surround in Terms of Tourism and Recreational Potential. Journal of Spatial Planning and Design, 1(1), 1–14. https://doi.org/10.53463/splandes.2021000082