(untitled) (Journal of Interior Design and Academy, 2023)
Yerleşik hayata geçilmesiyle değişen barınma kavramı, kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmiştir. Konut, kullanıcıları için yapıldığı dönemin değişen koşullarına ayak uydurmayı başarmıştır. Teknolojik gelişmelerle şekillenen konut tasarımları, temel gereksinimleri karşılamanın yanı sıra, çevresiyle ilişkili, sürdürülebilir bağlamda da ihtiyaçları karşılayan mekanlar yaratılmasını gerektirmiştir. Örnekler, küçük metrekareli yaşam alanlarının tercih edilirliğini, günümüz değişen koşulları kapsamında öne çıkarmaktadır. Mikro konutların, değişim süreci ve örneklerinin incelendiği çalışmada, mekan organizasyonu ve işlevsellik, malzeme kullanımı ve enerji korunumu gibi iç mekanın tasarımına etki eden kriterler ele alınmıştır. Dünyada ve Türkiye’de belirlenen örneklerde iç mekan tasarım kriterlerinin mikro hacimli mekanın yaratılmasına olan etkisi değerlendirilmiştir. Yaratılan rasyonel çözümlerin kaynak tüketimini gözeten, doğaya saygılı yaşam alanlarının oluşturulmasına katkı sağladığı anlaşılmaktadır.