İç Mimari Proje Sürecinde Göstergebilimsel Yönelimin Öğrenci Projeleri Üzerinden Okunması (8gen-ART, 2024)
Bir iletişim nesnesi olarak mekân, sahip olduğu fiziksel unsurların birer bildirişim nesnesine dönüşmesi ile, özne-mekân etkileşimi sonucu kullanıcıya çeşitli kimlikler sunmaktadır. Bu olayın anlama ve anlamlandırma sürecine odaklanan iç mekân göstergebilimi, mekânın verilerinin kullanıcı üzerinde oluşturulduğu duyumsamaları ve bu duyumsamaların nasıl süreçlerden geçtiği ile ilgilenmektedir. İç mimarlık eğitiminin, öğrencilere dolaylı yoldan kazandırdığı biçimsel soyutlama yöntemleri, tasarımlarının arka planındaki anlam ve kimliği oluşturmalarında birer yönlendirici olma özelliği taşımaktadır.Bu çalışma kapsamında, öncelikle genel göstergebilimsel yöntemlerin tanımlandığı bir literatür araştırılmasına yer verilmiş, örneklem olarak iki adet öğrenci projesi, analizlenmek üzere seçilmiştir. Bu projeler üzerinde Ferdinand de Saussure'ün göstergebilimsel yöntemi çerçevesinde varlık gösteren, sentagmatik ve paradigmatik unsurların incelemesini kapsamaktadır. Analiz edilen projelerin çıktıları, iç mimarlık öğrencilerinin, göstergebilimsel yöntemleri teorik düzeyde öğrenmeden dahi, bu yöntemleri tasarım süreçlerine içselleştirerek uygulayabildiklerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu çalışma, iç mimarlık disiplininde göstergebilim kavramının eğitim sürecine entegre edilmesinin önemini vurgulama amacı taşımaktadır.
Keywords: Göstergebilim; iç mekan göstergebilimi; göstergebilimsel analiz