Baby Boomers ve Z Kuşağındaki Yetişkinlerin Dijital Teknoloji Kullanımları Ve Kuşaklararası Dijital Dayanışma (8gen-ART, 2024)
Günümüz toplumlarında artan yaşam beklentisi ve uzun ömürlülük, en az iki kuşağın bir arada yaşamasına olanak sağlamaktadır. Bu durum, farklı yaş gruplarının dijital teknolojilere uyum süreçlerinin incelenmesini önemli hale getirmiştir. Dijital teknolojilerin günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmesiyle birlikte, bu teknolojilerin farklı yaş gruplarında nasıl benimsendiği önemli bir çalışma konusu olmuştur. Bu bağlamda çalışma, Baby Boomers kuşağı (1944-1964 doğumlular) ile Z kuşağı (1997-2012 doğumlular) yetişkinlerinin dijital teknoloji kullanımlarını ve kuşaklararası dijital dayanışmayı incelemektedir. Çalışma, Baby Boomers (1944-1964) kuşağı yetişkinlerinin dijital teknolojilere Z kuşağı (1997-2012) yetişkinlerine kıyasla daha temkinli yaklaştığını ve öğrenme sürecinde yakınlarından destek aldıklarını, ancak adapte olduklarında bağımsız olarak sorunları çözebildiklerini ortaya koymaktadır.  Z kuşağı ise “dijital yerliler” olarak teknolojiyi içselleştirmiş, hızlı bir şekilde adapte olabilen ve hayatlarının her alanında dijital teknolojiyi rahatça kullanabilen bir nesildir. Bu durum, Z kuşağının teknolojiye olan bağımlılık ve bağlılıklarının diğer kuşaklar tarafından eleştirilmesine rağmen yadsınmamaktadır. Sonuç olarak, Baby Boomers ve Z kuşağı arasında dijital teknoloji kullanımı ve adaptasyonu farklılık göstermekte, ancak bu farklılıklar kuşaklararası dijital dayanışmayı ve öğrenme süreçlerinde karşılıklı yardımlaşmayı beraberinde getirmektedir. Bu dayanışma, dijital dünyada kolektif eylemler gerçekleştirmeye olanak tanımaktadır.
Keywords: Baby Boomers; Z Kuşağı; Yaşlı Yetişkinler; Dijital Teknoloji; Dijital Dayanışma