Yazım Kuralları 3

TYT Türkçe · TYT · 10 soru

Anlatım

Sayıların ve Kısaltmaların Yazımı

Sayılar metin içinde genellikle yazıyla yazılır; ancak saat, tarih, para tutarı, istatistiksel veri gibi durumlarda rakamla yazılabilir: "25 Aralık 2025", "saat 14.30". Büyük sayılar yazıyla yazılırken her bir sayı basamağı ayrı sözcük olarak yazılır: "iki bin yirmi beş". Kısaltmalarda okunuşta oluşan sese göre değil, kısaltmanın yazılışına bakılarak ek getirilir: "TDK'nin" (te-de-ka değil, harflerin okunuşuna göre "T,D,K" son harfi "ka" sesiyle biter, ince ünlülü ek gelir) örneğinde ekler kesme işaretiyle ayrılır. Kısaltmalar noktasız yazılır (cm, kg, TL) fakat sözcüğün ilk harflerinden oluşan kısaltmalarda büyük harfler kullanılır (TBMM, ABD). Kısaltmalardan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır: "ABD'de", "TBMM'nin".

Çözümlü örnek

Gerçek Sınav Sorusu

Aşağıda bu konuyla ilgili gerçek bir sınav sorusu var (T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü / OGM Materyal TYT-AYT test kitapçıklarından). Cevaplamayı dene, ardından çözümü oku.

Gerçek Sınav Sorusu

1. Parçada Namib Çölü hakkında beş cümle sıralanmıştır: çölün en eski kabul edilişi, oluşum yaşı, yağış özellikleri, bitki örtüsü ve "Welwitschia" adlı bitki örneği.
  2. Büyük sayılar ve ölçü birimleri (43 milyon yıl, 2 milyon yıl, 100 mm) metin içinde YAZIYLA ya da rakamla tutarlı biçimde kullanılmalıdır; cevap anahtarına göre bu tutarlılığın bozulduğu cümle I. cümledir.
  3. Bu tür sorularda sayı ve ölçü birimi yazımındaki en küçük tutarsızlık bile (örn. birimin kısaltılma biçimi, sayının yazıyla/rakamla karışık verilmesi) bir yazım yanlışı sayılır.
  4. Doğru cevap A'dır (I. cümle).