Noktalama İşaretleri 3

TYT Türkçe · TYT · 10 soru

Anlatım

Tırnak İşareti, Parantez ve Soru İşaretinin Yeri

Tırnak işareti, başka bir kişiden aktarılan sözleri (alıntıları) ve özel olarak vurgulanmak istenen sözcükleri belirtmek için kullanılır: Yazar, "Bu eser, bir dönemin tanıklığıdır." demiştir. Kitap, dergi ad ve başlıkları da tırnak içine alınabilir ya da eğik yazılabilir. Parantez, cümlenin ana yapısını bozmadan ek bilgi, tarih, kaynak veya açıklama vermek için kullanılır: "Mehmet Akif Ersoy (1873-1936), İstiklal Marşı'nın şairidir." Soru işareti, doğrudan sorulan soru cümlelerinin sonuna konur; ancak DOLAYLI anlatımla aktarılan sorularda soru işareti KULLANILMAZ: "Bana ne zaman geleceğini sordu." cümlesi soru anlamı taşısa da doğrudan soru cümlesi olmadığı için sonuna soru işareti konmaz, nokta konur.

Çözümlü örnek

Gerçek Sınav Sorusu

Aşağıda bu konuyla ilgili gerçek bir sınav sorusu var (T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü / OGM Materyal TYT-AYT test kitapçıklarından). Cevaplamayı dene, ardından çözümü oku.

Gerçek Sınav Sorusu

1. Noktalama yanlışı aranan bu tür sorularda, önce her cümledeki virgül, noktalı virgül ve tırnak kullanımları tek tek kontrol edilir.
  2. C seçeneğinde "İnsanlar, maddi ve manevi güçlerini birleştirdi mi, büyük işler başarabileceklerini artık anlamalıdır." cümlesinde bağlı koşul cümleciğinden sonra gelen virgül kullanımı YANLIŞTIR; koşul bildiren "mi" ekinden sonra bu şekilde bir virgüle gerek yoktur ya da cümle yapısı virgülün burada yanlış konumlandığını gösterir.
  3. Diğer seçeneklerdeki virgül, noktalı virgül ve soru işareti kullanımları (Fuzuli örneğindeki (?) belirsizlik işareti dahil) kurallara uygundur.
  4. Doğru cevap C'dir.