Cümlede Anlam 1

TYT Türkçe · TYT · 10 soru

Anlatım

Öznel-Nesnel Yargı ve Doğrudan-Dolaylı Anlatım

Nesnel yargı, kişiden kişiye değişmeyen, gözlem ve deneyle doğrulanabilen yargıdır: "Su 100 santigrat derecede kaynar." Öznel yargı ise kişinin kendi beğenisini, duygusunu ya da yorumunu yansıtır, kişiden kişiye değişebilir: "Bu roman çok sürükleyiciydi." Bir cümlede sayısal veri, ölçülebilir bilgi ya da genel geçer bir kural varsa yargı nesneldir; "göre", "bence", "sanırım", "en güzel", "gereksiz" gibi değerlendirme bildiren ifadeler öznelliğin işaretidir. Doğrudan anlatımda kişinin sözleri tırnak içinde, değiştirilmeden aktarılır: Ali, "Yarın gelmeyeceğim." dedi. Dolaylı anlatımda ise sözler aktaran kişinin diline uydurularak, kip ve zamir değişiklikleriyle verilir: Ali, yarın gelmeyeceğini söyledi.

Çözümlü örnek

Gerçek Sınav Sorusu

Aşağıda bu konuyla ilgili gerçek bir sınav sorusu var (T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü / OGM Materyal TYT-AYT test kitapçıklarından). Cevaplamayı dene, ardından çözümü oku.

Gerçek Sınav Sorusu

1. Bu, gerçek bir TYT 2018 sorusudur; kurşun kalem ustasının verdiği öğütler beş madde hâlinde sıralanmıştır.
  2. Öğütlerde sabırlı olma ("acı verecek ama katlanmalısın"), umudu koruma ("fırsatları kaçırma"), özünü hatırlama ("içindeki kurşun olduğunu unutma") ve özgün olma ("kendine ait bir işaret bırak") vurgulanmıştır.
  3. Metinde HİÇBİR yerde "gerçekçi olma" ya da gerçeklere/olgulara bağlı kalma öğüdü verilmemiştir; öğütlerin tamamı değer ve tutum bildirir.
  4. Doğru cevap A'dır ("Gerçekçi olmak" metinde yoktur); bu da metnin nesnel bir olgu değil, öznel öğütler ve değer yargıları içerdiğini gösterir.