sekizgenacademy.com

Çözümlü Deneme 04 — Çalışma Kağıdı

Ad Soyad: ______________________     Tarih: 07.10.2026     20 soru TYT Türkçe

Soru Kitapçığı

Çözümlü Deneme 04 — Çalışma Kağıdı

Yazdırma penceresinde "Arka plan grafikleri"ni açık tut

20 soru · gerçek sınav kitapçığı düzeninde · cevap anahtarı son sayfada

TYT • Türkçe TÜRKÇE TESTİ A
  1. Bu testte 20 soru vardır.
  2. Cevaplarınızı kitapçığın sonundaki cevap anahtarı ile karşılaştırınız.

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesi vardır?

A) Şehrin merkezinde eski bir han var. B) Ağacın dalları rüzgârda sallanıyordu. C) Öğrenciler sınava hazırlanıyor. D) Bugün hava çok güzel. E) Yarın sabah erken kalkacağım.

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde zarf-fiil vardır?

A) Gülen çocuklar bahçede oynuyor. B) Koşarak otobüse yetişti. C) Okunacak kitabı seçti. D) Yazılmış öyküleri topladı. E) Görülesi bir manzaraydı.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) Bu kitabı çok beğendim. B) Yarın okula gideceğim. C) Herkez bu konuda hemfikir. D) Havaalanına zamanında vardık. E) Öğretmenimiz bize nasihat etti.

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde isim-fiil vardır?

A) Koşarak yanıma geldi. B) Kırılan camı tamir ettirdik. C) Gülen yüzünü hiç unutmadım. D) Yüzmeyi çok severim. E) Yazılmış mektupları sakladı.

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "-i" ekini almış sözcük belirtili nesnedir?

A) Bugün hava oldukça güzel. B) Koşarak okula gitti. C) Bahçedeki çiçekleri suladım. D) Kitap okumaktan hoşlanır. E) Yarın akşam sinemaya gideceğiz.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

A) Konuyu anlamak üzere tekrar okudu. B) Yağmur yağdığı için maç iptal edildi. C) Eğer çalışırsan sınavı kazanırsın. D) Sınava zamanında girmek için erken kalktı. E) Kitabı baştan sona okudu ama hiç anlamadı.

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Yarınki toplantıya katılacağım. B) Yalnış anlamadıysam yarın geleceğiz. C) Sınavda bir çok soru boş bıraktım. D) Hiç bir öğrenci sınava girmedi. E) Herşey yolunda gidiyor.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalı virgül doğru kullanılmıştır?

A) Kitabı okudum; çok beğendim. B) Kırmızı; mavi ve yeşil renkleri çok severim. C) Yolda; bir arkadaşımla karşılaştım. D) Ali; Ayşe ve Mehmet sinemaya gitti. E) Yağmur yağdı; ama maç iptal olmadı.

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapısına göre birleşik cümledir?

A) Öğrenciler bahçede sessizce oynuyor. B) Kitapları masaya bıraktı. C) Hava bugün çok sıcak. D) Yağmur yağınca maç iptal edildi. E) Ali her sabah koşar.

10. Dil, bir milletin kimliğini oluşturan en güçlü bağdır. Bir dilin kaybolması, o dili konuşan toplumun kültürel hafızasının da yok olması anlamına gelir. Günümüzde birçok küçük dil, konuşur sayısının azalması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu dillerin korunması için eğitimde, medyada ve günlük yaşamda kullanımının teşvik edilmesi gerekmektedir. Dil çeşitliliği, insanlığın ortak mirasıdır ve bu mirası korumak hepimizin sorumluluğudur.
Bu parçada dil ve kültürle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A) Dil öğrenmenin bilişsel becerileri geliştirdiğine B) Dilin bir milletin kimliğini oluşturduğuna C) Dilin kaybolmasının kültürel hafızayı yok ettiğine D) Küçük dillerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna E) Dil çeşitliliğinin korunması gerektiğine

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) Yarın okula gideceğim. B) Yaklaşık iki saat kadar seni bekledim. C) Kitabı okuyunca anladım. D) Onunla tanıştığıma memnun oldum. E) Bu konuyu sizinle istişare etmek istiyorum.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznellik vardır?

A) Bu şehrin en güzel manzarası bu tepeden görülür. B) Türkiye'nin nüfusça en kalabalık şehri İstanbul'dur. C) Su, deniz seviyesinde 100 derecede kaynar. D) Dünya'nın tek doğal uydusu Ay'dır. E) Ankara, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ildir.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "sıcak" sözcüğü mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

A) Sıcak bir çorba içince içi birden ısındı. B) Yaz aylarında buranın havası çok sıcak olur. C) Sıcak bir karşılama bizi çok memnun etti. D) Sıcak suyla duş almak yorgun kasları gevşetir. E) Bugün hava dün olduğu kadar sıcak değil.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül kaldırılırsa anlam değişir?

A) Ali, Ayşe'ye kitabı verdi. B) Hava güzel, denize gidelim. C) Öğretmen, öğrencilere soru sordu. D) Küçük, kırmızı elbiseyi giydi. E) Kitabı okudu, sonra uyudu.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "göz" sözcüğü deyim içinde kullanılmamıştır?

A) Gözlerindeki kızarıklık için doktora gitti. B) Gözüne kestirdiği elbiseyi hemen aldı. C) Göz atmadan kitabı kütüphaneye bıraktı. D) Gözlerini dört açmış, etrafı izliyordu. E) Gözünde büyüyen sorunları çözmekte zorlandı.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?

A) Hava soğudu, bu yüzden kalın giyindi. B) Sınavı kazandı çünkü çok çalıştı. C) Yorulduğu için erken yattı. D) Geç kaldı, dolayısıyla otobüsü kaçırdı. E) Kitap almak için kitapçıya gitti.

17. Müzik, insan ruhu üzerinde derin etkiler bırakan bir sanat dalıdır. Dinlediğimiz müzik türü, ruh hâlimizi, algılarımızı ve hatta davranışlarımızı etkileyebilir. Araştırmalar, sakinleştirici müziğin kaygıyı azalttığını, hareketli müziğin ise enerji verdiğini ortaya koymaktadır. Müzik terapi, bu etkilerden yararlanarak çeşitli ruhsal ve fiziksel rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu nedenle müzik, yalnızca bir eğlence aracı değil, aynı zamanda bir iyileştirme yöntemidir.
Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Müzik insan ruhu üzerinde etkiler bırakan bir sanattır. B) Dinlediğimiz müzik türü ruh hâlimizi etkiler. C) Müzik, eğlencenin ötesinde bir iyileştirme yöntemidir. D) Müzik terapi ruhsal rahatsızlıklarda kullanılır. E) Sakinleştirici müzik kaygıyı azaltmaktadır.

18. Bir metinde anlatılanların okuyucuya inandırıcı gelmesi, anlatımın tutarlılığına bağlıdır. Yazar, savunduğu görüşü destekleyen örnekler sunar; ancak bu örneklerin gerçek yaşamla örtüşmesi gerekir. Aksi hâlde okuyucu, anlatılanların yapay olduğunu düşünür ve metne olan güvenini yitirir. İnandırıcılık, abartıdan uzak, ölçülü bir anlatımla sağlanır. Bu nedenle yazar, düşüncelerini aktarırken sağlam bir mantık örgüsü kurmalı ve okuyucunun deneyimleriyle bağlantı kurabilmelidir.

A) Örneklerin gerçek yaşamla örtüşmesi gerekir. B) Yazar örneklerle görüşünü destekler. C) Abartılı anlatım okuyucuyu metinden uzaklaştırır. D) Yazar düşüncelerini sağlam bir mantıkla kurmalıdır. E) Metnin inandırıcılığı tutarlılığa bağlıdır.

19. I. Bu nedenle günümüzde birçok işletme, çalışanlarına esnek çalışma saatleri ve uzaktan çalışma imkânı sunuyor.
II. İş ve yaşam dengesi, modern çalışma hayatının en önemli sorunlarından biri hâline geldi.
III. Uzun çalışma saatleri, artan iş yükü ve sürekli erişilebilirlik beklentisi, bireylerin özel hayatına ayırdığı zamanı azalttı.
IV. Bu durum, çalışanların motivasyonunu ve verimliliğini olumsuz etkiledi.
V. Ancak bu düzenlemeler, işverenlerin üretkenlik kaygıları nedeniyle her sektörde aynı hızla yaygınlaşmıyor.
Yukarıdaki numaralanmış cümleler anlamlı bir paragraf oluşturacak biçimde sıralandığında hangisi doğru olur?

A) I - II - III - IV - V B) II - IV - III - I - V C) III - II - IV - V - I D) II - III - I - IV - V E) II - III - IV - I - V

20. Eğitimde teknoloji kullanımı, son yıllarda hızla artmıştır. Akıllı tahtalar, çevrimiçi platformlar ve eğitim uygulamaları, öğrenme sürecini zenginleştirmektedir. Ancak teknolojinin eğitimde tek başına bir amaç olarak görülmesi, pedagojik hedefleri gölgeleyebilir. Öğretmenin rehberliği ve öğrencinin aktif katılımı olmadan teknolojik araçlar, etkili öğrenmeyi garanti etmez. Bu nedenle eğitimde teknoloji, öğretim hedeflerine hizmet eden bir araç olarak konumlandırılmalıdır.

A) Eğitimde teknoloji kullanımı hızla artmaktadır. B) Teknoloji eğitimde bir amaç değil, araç olmalıdır. C) Akıllı tahtalar öğrenmeyi zenginleştirmektedir. D) Çevrimiçi platformlar öğrenme sürecine katkı sağlar. E) Öğretmenin rehberliği öğrenmede kritik öneme sahiptir.

TÜRKÇE TESTİ BİTTİ.

ÇÖZÜMLÜ DENEME 04 — ÇALIŞMA KAĞIDI CEVAP ANAHTARI

TÜRKÇE

1-A 2-B 3-C 4-D 5-C 6-B 7-A 8-A 9-D 10-A

11-B 12-A 13-C 14-D 15-A 16-E 17-C 18-E 19-E 20-B

8genyks · YKS Hazırlık · sekizgenacademy.com