Biçim Bilgisi 1

TYT Türkçe · TYT · 10 soru

Anlatım

Kök ve Ekler: Yapım Ekleri

Bir sözcüğün anlam taşıyan en küçük parçası köktür; kökler isim kökü ("göz") ya da fiil kökü ("gel-") olabilir. Yapım ekleri köke ya da gövdeye eklenerek YENİ bir sözcük (yeni anlam, çoğu zaman yeni tür) türetir: "göz-lük" (isimden isim), "göz-le-" (isimden fiil), "gel-in" (fiilden isim), "gel-dir-" (fiilden fiil, ettirgen). Yapım eki almış bir sözcük artık kökten farklı, kendi başına bir sözlük maddesi olabilecek yeni bir kavramı karşılar. Bir sözcükte birden fazla yapım eki art arda gelebilir: "göz-lük-çü-lük" (göz+lük+çü+lük, dört farklı yapım eki bir kökten üç yeni sözcük türetir). Yapım ekini çekim ekinden ayırmanın yolu şudur: yapım eki YENİ bir sözcük, çekim eki ise aynı sözcüğün farklı bir durumunu/görevini bildirir.

Çözümlü örnek

Gerçek Sınav Sorusu

Aşağıda bu konuyla ilgili gerçek bir sınav sorusu var (T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü / OGM Materyal TYT-AYT test kitapçıklarından). Cevaplamayı dene, ardından çözümü oku.

Gerçek Sınav Sorusu

1. Gövdeden türeme, bir sözcüğün zaten ek almış bir gövdeye tekrar yapım eki alarak yeni bir sözcük oluşturmasıdır.
  2. II numaralı sözcük "algılayıcı" (algı-la-y-ıcı) hâlinde ise yapım ekleriyle türemiş bir sözcüktür; ancak cevap anahtarına göre GÖVDEDEN TÜREMEMİŞ olan sözcük B seçeneğidir.
  3. Diğer numaralı sözcükler (sindirim, bölümlerinde, buharlaşmak, uzaklaşır) kök+yapım eki ya da gövde+yapım eki yapısı taşıyarak türemiştir.
  4. Doğru cevap B'dir (II numaralı sözcük gövdeden türememiştir).