Emeviler (661-750)

TYT Sosyal Bilimler · TYT · 10 soru

Anlatım

Emeviler (661-750) ve Türk-Arap İlişkilerinin Başlaması

Hz. Ali'nin şehit edilmesinin ardından Muaviye'nin halife olmasıyla Emevi Devleti kurulmuş (661), halifelik seçimle değil BABADAN OĞULA geçen SALTANAT sistemine dönüşmüştür. Emeviler döneminde Arap milliyetçiliği güden bir yönetim anlayışı benimsenmiş, Arap olmayan Müslümanlara (Mevali) ikinci sınıf muamele edilmiştir; bu durum toplumsal hoşnutsuzluklara ve Emevilerin YIKILIŞINA zemin hazırlamıştır. Emeviler döneminde İslam orduları Orta Asya'ya ilerlemiş ve TÜRKLERLE İLK CİDDİ TEMAS/ÇATIŞMALAR bu dönemde yaşanmıştır (Kuteybe bin Müslim'in seferleri). 751'deki TALAS SAVAŞI (Emevilerin yıkılışından sonra Abbasiler döneminde gerçekleşse de kökleri bu sürece dayanır) Çin ile Müslüman Araplar arasında olmuş, Türkler Araplara yardım ederek Çin'in Orta Asya'daki ilerleyişini durdurmuş, bu da Türklerin İslamiyet'e yakınlaşmasında önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Çözümlü örnek

Gerçek Sınav Sorusu

Aşağıda bu konuyla ilgili gerçek bir sınav sorusu var (T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü / OGM Materyal TYT-AYT test kitapçıklarından). Cevaplamayı dene, ardından çözümü oku.

Gerçek Sınav Sorusu

1. Soru, Dört Halife Döneminde görülen gelişmelerden hangisinin Emeviler döneminde de DEVAM ETTİĞİNİ sormaktadır.
  2. Halifelerin SEÇİMLE belirlenmesi (A) ve deniz seferlerinin yapılması (E) Emevilerle birlikte değişmiş ya da farklılaşmıştır (halifelik saltanata dönüşmüştür).
  3. "Yalancı peygamberlerle uğraşılması" Dört Halife Dönemi'ne özgü, ridde savaşlarıyla ilişkili bir olgudur ve Emeviler döneminde bu ölçekte DEVAM ETMEMİŞTİR.
  4. "Deniz seferlerinin yapılması" bilgisi cevap anahtarına göre DOĞRU seçenektir: deniz seferleri Hz. Osman döneminde başlamış (Kıbrıs Seferi gibi) ve Emeviler döneminde de Akdeniz'de (İstanbul kuşatmaları dahil) YOĞUN biçimde SÜRDÜRÜLMÜŞTÜR.
  5. Doğru cevap E'dir.