20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti

TYT Sosyal Bilimler · TYT · 10 soru

Anlatım

20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti

20. yüzyılın başında Osmanlı Devleti, hem içeride hem dışarıda büyük SORUNLARLA karşı karşıyaydı. 1908'de II. Meşrutiyet ilan edilmiş ancak bu, beklenen istikrarı GETİRMEMİŞ, aksine siyasi PARÇALANMAYI (farklı fikir akımları: Osmanlıcılık, İslamcılık, Türkçülük, Batıcılık arasındaki rekabeti) derinleştirmiştir. 1911'de İtalya'nın Trablusgarp'ı işgali (Osmanlı'nın Kuzey Afrika'daki son toprağının kaybı), 1912-13 Balkan Savaşları (Osmanlı'nın Balkanlardaki neredeyse tüm topraklarını kaybetmesi) devletin ne denli GÜÇSÜZ düştüğünü göstermiştir. 1913 Bab-ı Ali Baskını ile İttihat ve Terakki Cemiyeti yönetime tamamen el koymuş, ülkeyi Enver, Talat ve Cemal Paşaların oluşturduğu bir "triumvira" (üçlü yönetim) idare etmeye başlamıştır. Bu koşullar, Osmanlı'yı I. Dünya Savaşı'na SÜRÜKLEYEN zeminin oluşmasında belirleyici olmuştur.

Çözümlü örnek

Gerçek Sınav Sorusu

Aşağıda bu konuyla ilgili gerçek bir sınav sorusu var (T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü / OGM Materyal TYT-AYT test kitapçıklarından). Cevaplamayı dene, ardından çözümü oku.

Gerçek Sınav Sorusu

1. Soru, Osmanlıcılık, İslamcılık, Türkçülük ve Batıcılık fikir akımlarının TEMSİLCİLERİNİN doğru eşleştirmesini sormaktadır.
  2. Bu dönemin bilinen isimleri arasında Osmanlıcılık için Namık Kemal, İslamcılık için Sait Halim Paşa/Mehmet Akif, Türkçülük için Yusuf Akçura/Ziya Gökalp, Batıcılık için Celal Nuri/Abdullah Cevdet gibi düşünürler öne çıkar.
  3. A seçeneğinde bu dört akımın temsilcileri (Namık Kemal-Osmanlıcılık, Sait Halim Paşa-İslamcılık, Yusuf Akçura-Türkçülük, Celal Nuri-Batıcılık) DOĞRU biçimde eşleştirilmiştir.
  4. Doğru cevap A'dır.