20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti

AYT Sosyal Bilimler-1 · AYT · Eşit Ağırlık

Anlatım

20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti

1908 II. Meşrutiyet sonrası Osmanlı, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin GİDEREK artan bir SİYASİ ETKİSİ altına girmiş; 1913'teki Bâb-ı Âli Baskını sonrası İttihat ve Terakki, devlet yönetimini FİİLEN TEK BAŞINA ele geçirmiştir. Bu dönemde Almanya ile YAKINLAŞMA, Osmanlı'yı I. Dünya Savaşı'na SÜRÜKLEYEN önemli bir etken olmuştur.

Çözümlü örnek

Gerçek Sınav Sorusu

Aşağıda bu konuyla ilgili gerçek bir sınav sorusu var (T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü / OGM Materyal TYT-AYT test kitapçıklarından). Cevaplamayı dene, ardından çözümü oku.

Gerçek Sınav Sorusu

1. Soru, Osmanlıcılık, İslamcılık, Türkçülük ve Batıcılık fikir akımlarının TEMSİLCİLERİNİN doğru eşleştirmesini sormaktadır.
  2. Bu dönemin bilinen isimleri arasında Osmanlıcılık için Namık Kemal, İslamcılık için Sait Halim Paşa/Mehmet Akif, Türkçülük için Yusuf Akçura/Ziya Gökalp, Batıcılık için Celal Nuri/Abdullah Cevdet gibi düşünürler öne çıkar.
  3. A seçeneğinde bu dört akımın temsilcileri (Namık Kemal-Osmanlıcılık, Sait Halim Paşa-İslamcılık, Yusuf Akçura-Türkçülük, Celal Nuri-Batıcılık) DOĞRU biçimde eşleştirilmiştir.
  4. Doğru cevap A'dır.