Halk Şiiri 3 — Çalışma Kağıdı
Ad Soyad: ______________________ Tarih: 07.10.2026 20 soru AYT Türk Dili ve Edebiyatı
Soru Kitapçığı
Halk Şiiri 3 — Çalışma Kağıdı
Yazdırma penceresinde "Arka plan grafikleri"ni açık tut
20 soru · gerçek sınav kitapçığı düzeninde · cevap anahtarı son sayfada
- Bu testte 20 soru vardır.
- Cevaplarınızı kitapçığın sonundaki cevap anahtarı ile karşılaştırınız.
1. Aşağıdaki sanatçı – yapıt eşleştirmelerinden hangisi doğrudur?
2. Dinî-tasavvufi Türk halk şiirinin doğuşu ve amacıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
3. İlahinin, söylendiği tarikat ve inanç çevresine göre aldığı adlarla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
4. Dinî-tasavvufi halk şiirinin ölçü ve nazım birimi kullanımıyla ilgili olarak aşağıdaki numaralanmış yargılar ileri sürülmüştür:
I. Bu geleneğin bütün ürünleri dörtlük birimiyle ve hece ölçüsüyle ortaya konmuştur.
II. Aruz ölçüsüyle ve beyit birimiyle yazılmış örnekleri de bulunmaktadır.
III. Aruzla yazılan örneklerde dil ağırlaştığı için bu ürünler öğretici amacını yitirmiştir.
IV. Hem hecenin hem aruzun kullanılabilmesi, bu şiiri âşık tarzı halk şiirinden ayıran özelliklerdendir.
Bu yargılardan hangileri doğrudur?
5. Yunus Emre ve şiiriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi SÖYLENEMEZ?
6. Tekke edebiyatının nazım türlerinden nutukla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
7. Süleyman Çelebi'nin Vesîletü'n-Necât adlı yapıtıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
8. Dinî-tasavvufi halk şiirinin temsilcileriyle ilgili olarak,
I. Kaygusuz Abdal, şathiyeleriyle tanınan bir tekke şairidir.
II. Pir Sultan Abdal, XVI. yüzyılda yaşamış ve Alevi-Bektaşi geleneğine bağlı nefesleriyle tanınmıştır.
III. Eşrefoğlu Rumi, tasavvufi düşüncelerini Müzekki'n-Nüfus adlı yapıtında öğretici bir dille anlatmıştır.
IV. Hacı Bektaş Veli, Makâlât'ını hece ölçüsüyle ve dörtlükler hâlinde yazmıştır.
yargılarından hangileri doğrudur?
9. Aşağıdaki özellik kümelerinden hangisi bütünüyle dinî-tasavvufi halk şiirine aittir?
10. Dinî-tasavvufi halk şiiri ile âşık geleneği arasındaki ilişki üzerine,
I. Alevi-Bektaşi şairleri nefeslerini çoğunlukla saz eşliğinde söyler; bu yönüyle âşık geleneğine yaklaşırlar.
II. Tekke şairleri şiirlerinde mahlas kullanmaz; bu yönüyle anonim halk şiirine yaklaşırlar.
III. Pir Sultan Abdal gibi Alevi-Bektaşi şairleri toplumsal konulara hiç değinmemiş, yalnız tasavvufi konuları işlemiştir.
IV. Tekke şiirinde ilahiler belli bir makamla bestelenip toplu olarak okunabilir.
yargılarından hangileri doğrudur?
11. Miskin Ali der ki bu dünya fani
Nefsini bilen kişi bilir Hakk'ı
Mürşide varmayan bulmaz bu yolu
Fenada bulunur bekanın tadı
Bu dörtlüğü, biçimce benzediği âşık tarzı bir koşmadan ayıran temel ölçüt aşağıdakilerden hangisidir?
12. I.
Talip gel sana söyleyim
Mürşit eteğin tutasın
II.
Cenneti kurmuşsun güzel
Kapına bekçi dizmişsin
III.
Ondan geldik yine ona
Döner bu devran dönerek
Numaralanmış dizelerin özelliklerini taşıdığı nazım türleri sırasıyla aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?
13. Dinî-tasavvufi halk şiirinin hem âşık tarzı halk şiiriyle hem de divan şiiriyle ortak yönler taşımasıyla ilgili aşağıdaki numaralanmış yargılar ileri sürülmüştür:
I. Âşık tarzıyla ortak yönü, ürünlerinin söyleyeni belli olmayan ortak bir birikime dayanmasıdır.
II. Hece ölçüsü, dörtlük birimi ve yarım kafiye kullanımı, bu şiiri âşık tarzı halk şiirine yaklaştırır.
III. Aruz ölçüsünün, beyit biriminin ve mesnevi gibi biçimlerin kullanılması, bu şiirin divan şiiriyle ortak yönleridir.
IV. Tekke şiirinin nazım türlerinden ilahi, divan şiirinden alınıp halk şiirine uyarlanmış bir biçimdir.
Bu yargılardan hangileri doğrudur?
14. Hünkâr Hacı Bektaş Veli
Erenlerin pîri oldur
Cem evinde muhabbetle
Can gönüller dolup durur
Bu dörtlüğün söylendiği çevre ve bu çevrede ilahiye verilen ad dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
15. Aşağıdaki dörtlük, hikmet türünün biçim ve içerik özelliklerini taşıyacak biçimde yazılmıştır:
Bu fani dünyaya gelen gider bir gün
Mal mülk sana kalmaz Hakk'a döner bir gün
Geceler Hakk'ı an kavuşur dostuna
Dergâhta pişerek nura erer bir gün
Bu dörtlük ve temsil ettiği tür ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
16. Aşağıdaki ürün tanımlarından hangisi dinî-tasavvufi halk şiirine ait bir ürün OLAMAZ?
17. Bir karınca gördüm dağı yüklenir
Denizi bir kaba koydum taşmadı
Bir pireyi yüz yıl güttüm beslenir
Sırrını bilen bu söze şaşmadı
Bu dörtlükle ilgili aşağıdaki değerlendirmelerden hangisi doğrudur?
18. Ezelde bir damla oldum
Toprağa düştüm can oldum
Bin bir suret geçtim doldum
Yine aslıma dönerim
Bu dörtlükte dile getirilen anlayış ve bu anlayışın karşılık geldiği nazım türü aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?
19. Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Kaygusuz Abdal, Pir Sultan Abdal ve Niyazi-i Mısrî adlı tekke şairlerinin yaşadıkları dönem bakımından eskiden yeniye doğru sıralanışı aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?
20. Aşağıdaki dörtlükler bir ilahiden alınmıştır:
Aşk ehline yol soralım
Dergâhına yüz sürelim
Yanıp yanıp nur olalım
Bu dünyanın ötesinde
Gönül kuşu kanat açar
Kaygılardan uzak kaçar
Dost elinden şerbet saçar
Yâr yüzünün perdesinde
Bu dörtlüklerin ölçüsü, durak yeri ve uyak düzeni aşağıdakilerin hangisinde birlikte doğru verilmiştir?
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TESTİ BİTTİ.
HALK ŞİİRİ 3 — ÇALIŞMA KAĞIDI CEVAP ANAHTARI
1-E 2-B 3-A 4-D 5-B 6-D 7-A 8-D 9-D 10-B
11-C 12-E 13-C 14-B 15-C 16-E 17-C 18-E 19-A 20-A
8genyks · YKS Hazırlık · sekizgenacademy.com