Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri 9
Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri 9
Cumhuriyet dönemi şiirinin genel bir DEĞERLENDİRMESİ yapıldığında, HECE ölçüsünden SERBEST vezne, TOPLUMCU içerikten SOYUT/BİREYSEL imgeye uzanan geniş bir YELPAZE görülür; bu çeşitlilik, Türk şiirinin Batı edebiyatındaki akımlarla (sembolizm, sürrealizm, toplumcu gerçekçilik gibi) SÜREKLİ etkileşim İÇİNDE geliştiğini, ama aynı zamanda kendi ÖZGÜN sentezlerini de ÜRETEBİLDİĞİNİ gösterir.
Gerçek Sınav Sorusu
Sanat, toplum için midir; sanat, sanat için midir bilmem ama insanoğlunun hayatını güzelleştiren en büyük icattır. Olmamasını düşünemiyorum bile. Renksiz, soluk, çirkin bir dünyada ne yapardık? Kim yazmış, niçin yazmıştan ziyade güzelliğine vuruluyorum şiirin fakat bu kez bir masal kita- bına vuruldum. Çoğunuz da sadece birkaç şiirini bilirsiniz fakat “Sevdalı Bulut” artık benim başucu kitaplarımdan biri olacak. Bir ön söz, on altı masaldan oluşmaktadır. Kitabı okurken bu defa zihnim bir makine gibi çalışmıyor. Kendimi köy evimizde, annemin dizinin dibinde, masal dinlerken bu- luyorum. Bu parçada sözü edilen eserin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Orhan Veli Kanık
B) Bedri Rahmi Eyüpoğlu
C) Cahit Zarifoğlu
D) Nazım Hikmet Ran
E) Mehmet Âkif Ersoy
- "Sevdalı Bulut" adlı, ön söz ve on altı MASALDAN oluşan bu eserin yazarı NAZIM HİKMET RAN'dır; cevap D'dir.