Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri 5 — Çalışma Kağıdı
Ad Soyad: ______________________ Tarih: 07.10.2026 20 soru AYT Türk Dili ve Edebiyatı
Soru Kitapçığı
Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri 5 — Çalışma Kağıdı
Yazdırma penceresinde "Arka plan grafikleri"ni açık tut
20 soru · gerçek sınav kitapçığı düzeninde · cevap anahtarı son sayfada
- Bu testte 20 soru vardır.
- Cevaplarınızı kitapçığın sonundaki cevap anahtarı ile karşılaştırınız.
1. Cumhuriyet Dönemi'nde Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şairlerle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
2. Cumhuriyet Dönemi'nde hece ölçüsüyle yazmayı sürdüren şairlerle Beş Hececiler arasındaki ilişkiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
3. Aşağıdaki dörtlük, bir şiir anlayışını örneklendirmek üzere düzenlenmiştir:
Dağlar mavi duman, yollar uzaktır,
Bir köyün ardında akşam kararır,
Yurdumun toprağı bana yakındır,
Her taşı bir eski türkü çağırır.
Bu dörtlükten hareketle şairin bağlı olduğu anlayışla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
4. Millî Edebiyat zevkini sürdüren ve halk şiirinden yararlanan Cumhuriyet Dönemi şiiri için aşağıdakilerden hangisi SÖYLENEMEZ?
5. Ahmet Kutsi Tecer'in Türk şiirindeki yeriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
6. Millî Edebiyat zevkini sürdüren ve halk şiirinden yararlanan şairlerin dil ve söyleyiş tercihleriyle ilgili olarak,
I. Şiir dilinin sade ve anlaşılır tutulması
II. Söyleyişte halk şiirinin durak ve kalıplarından yararlanılması
III. Şiirin toplumsal sorunları çözme aracı sayılarak serbest nazma yönelinmesi
IV. Anlamın kapalı imgelerle örtülerek okurun çağrışımına bırakılması
yargılarından hangileri doğrudur?
7. Aşağıdaki dörtlük, halk şiiri geleneğiyle kurulan bir ilişkiyi örneklendirmek üzere düzenlenmiştir:
Çeşmenin başında bir yaz akşamı,
Türküler söyleyip suya dalardı,
Ben şehirde büyük camları saydım,
Aklımda o eski ses hep kalardı.
Bu dörtlüğün biçim özellikleriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
8. Yurt ve memleket temasını hece ölçüsüyle işleyen şiir ile toplumcu gerçekçi şiir çoğu zaman birbirine karıştırılır. Bu iki anlayışın ayrımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
9. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Millî Edebiyat zevkini sürdüren şairlerin halk şiirine ve Anadolu'ya yönelmesinin kaynakları arasında,
I. Millî Edebiyat'ın dilde ve konuda halka yönelme ilkesi
II. Yeni devletin Halkevleri gibi kurumlarla Anadolu'yu tanıma ve halk kültürünü derleme çabası
III. Divan şiirinin halk şiirini örnek alan söyleyiş geleneği
IV. Garip ön sözünün hece ölçüsünü şiirin özü sayması
hangileri gösterilebilir?
10. Halk şiirinden yararlanan Cumhuriyet şairleri, hece ölçüsünü türkülerdeki durak düzeniyle de kullanmıştır. Aşağıdaki dörtlük bu kullanımı örneklendirmek üzere yazılmıştır:
Turnam gider Erzurum'a dağ aşar
Yüreğimde bir sılanın sızısı
Anam bekler kapıların önünde
Gurbet uzun yolu çetin yazısı
Bu dörtlüğün ölçüsü ve durak yapısı aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?
11. Aşağıdaki dörtlük, halk şiirinden yararlanan bir Cumhuriyet şiirini örneklendirmek üzere yazılmıştır:
Turnalar geçer Sivas üstünden
Hey gidi gurbet, yâr kaldı geride
Bir mendil sallanır
Bir türkü kalır ötede beride
Bu dörtlükte halk şiirinin aşağıdaki özelliklerinden hangisinden yararlanılmamıştır?
12. Aşağıdaki iki parça, halk şiiriyle kurulan iki ayrı ilişkiyi örneklendirmek üzere düzenlenmiştir:
(I)
Bahçende gül vardı, dalları eğdim,
Sevdanın elinden yollara düştüm.
(II)
Bir türkü tutturdum, sözü benimdi,
Dağlar eski dağlar, şehir yenidir.
Bu iki parça için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
13. Aşağıdaki parçalar, Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki farklı şiir tutumlarını örneklendirmek üzere yazılmıştır:
(I)
Bu toprakta biter dedemin izi
Her dağın ardında bir köy uyanır
(II)
Bir hüzn-i ebedî sarar ruhumu
Leyl-i siyah içre solar ümidim
(III)
Fabrikanın kapısında
sabahın beşinde bekleyen
bin kişiyiz
(IV)
Akıncılar geçti bu ovalardan
Nal sesleri kaldı yurdun taşında
Bu parçalardan hangileri Millî Edebiyat zevkini sürdüren şiirin ölçü, dil ve tema özelliklerini birlikte taşır?
14. 1928'de ortak bir kitapla ortaya çıkan Yedi Meşaleciler, hece ölçüsünü kullanmayı sürdürmelerine karşın Millî Edebiyat zevkini sürdüren memleketçi şiirden ayrılmışlardır.
Bu ayrılığın temel gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?
15. Cumhuriyet Dönemi'nde Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şairlerle ilgili aşağıdaki eser–şair eşleştirmelerinden hangisi YANLIŞTIR?
16. Millî Edebiyat zevkini Cumhuriyet Dönemi'nde sürdüren şiirle ilgili olarak,
I. Onuncu Yıl Marşı'nın sözleri, bu çizgide yer alan Faruk Nafiz Çamlıbel ile Behçet Kemal Çağlar'a aittir.
II. İstiklâl Marşı, Cumhuriyet ilan edildikten sonra bu çizginin bir ürünü olarak yazılmıştır.
III. Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet'in kuruluşu, bu çizgideki şairlerin sık işlediği konulardandır.
IV. Bu çizgideki şairler millî konuları işlerken heceyi bırakıp aruza dönmüştür.
17. Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir çizgisinin Garip şiirinden ayrıldığı noktalarla ilgili olarak,
I. Ölçü ve uyak düzenini kullanmayı sürdürmesi
II. Şiirin konusunu gündelik yaşamın sıradan anlarıyla sınırlaması
III. Yurt ve millet temalarını işlemeyi sürdürmesi
IV. Şiirden söz sanatlarını çıkarmayı bir ilke sayması
18. Aşağıdaki dizeler, halk şiirinin bir nazım biçimini Cumhuriyet'in yeni hayatını anlatmak için kullanan bir şiiri örneklendirmek üzere yazılmış ve bent aralıkları kaldırılarak sıralanmıştır:
Kalktım sabah ile yola düzüldüm
Ovalar sararmış, bir ırmak akar
Yol boyu türküler ile süzüldüm
Köprü başında bir ihtiyar bakar
Köyün okulunda yanar bir ışık
Çocuklar kitapla olmuş alışık
Yeni yollar ile dağlar barışık
Okul yolu dağdan ovaya çıkar
Bir türkü yakarım akşam olunca
Ambarlar buğdayla dolu dolunca
Gurbetteki yârim yolu bulunca
Ocaklar tüterek gönlümü yakar
Dizeler dörderli bentlere ayrıldığında şiirin kafiye düzeni ve nazım biçimi aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?
19. Aşağıda bir Cumhuriyet şairinin şiir serüveni özetlenmiştir:
İlk şiirlerini aruzla, bireysel ve süslü bir söyleyişle yazmış; kısa süre sonra heceye geçerek Beş Hececiler arasında yer almıştır. Cumhuriyet yıllarında da Anadolu'yu, yolculuk izlenimlerini ve yurt sevgisini işleyen hececi şiiri sürdürmüş, memleket şiirinin en tanınmış örneklerinden bazılarını vermiştir.
Bu bilgiler aşağıdaki şairlerden hangisine aittir?
20. "Bayrak" adlı şiiriyle geniş kitlelerce tanınan ve Millî Edebiyat zevkini Cumhuriyet Dönemi'nde sürdürenler arasında anılan şairle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI TESTİ BİTTİ.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK ŞİİRİ 5 — ÇALIŞMA KAĞIDI CEVAP ANAHTARI
1-E 2-D 3-C 4-A 5-A 6-D 7-B 8-C 9-A 10-D
11-C 12-B 13-D 14-E 15-B 16-E 17-E 18-A 19-C 20-B
8genyks · YKS Hazırlık · sekizgenacademy.com