Soru 1 / 10TYT Sosyal Bilimler · Osmanlı Devleti'nde Modern Orduya Geçiş
III. Selim döneminde kurulan Nizam-ı Cedid ordusu uzun süre varlığını koruyamamış; ancak ordunun Avrupa tarzında yeniden yapılandırılması düşüncesi terk edilmemiştir. II. Mahmud döneminde, farklı bir isim ve teşkilat yapısıyla Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye kurularak benzer bir hedefe yeniden yönelinmiştir.
Bu bilgilere dayanarak Nizam-ı Cedid ile Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye arasındaki ilişkiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Soru 2 / 10TYT Sosyal Bilimler · Osmanlı Devleti'nde Modern Orduya Geçiş
18. yüzyılın sonundan 19. yüzyılın ilk yarısına uzanan süreçte Osmanlı Devleti'nde ordunun modernleştirilmesine yönelik girişimler farklı hükümdarlar döneminde sürmüştür. III. Selim döneminde Avrupa tarzı bir birlik kurulmuş, II. Mahmud döneminde ise geleneksel bir ocak kaldırılarak yerine yeni bir ordu oluşturulmuş ve subay yetiştirmek üzere okullar açılmıştır.
Buna göre,
I. Askeri modernleşme, tek bir hükümdarın girişimiyle sınırlı kalmamıştır.
II. Ordunun yeniden yapılandırılması, yalnızca yeni birlikler kurularak gerçekleştirilmiştir.
III. Subay yetiştirme, modernleşme sürecinin bir parçası olarak ele alınmıştır.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Soru 3 / 10TYT Sosyal Bilimler · Osmanlı Devleti'nde Modern Orduya Geçiş
II. Mahmud döneminde, uzun süredir devam eden ıslah girişimlerinin ardından Yeniçeri Ocağı kaldırılmış; yerine Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye adıyla, Avrupa ordularının eğitim ve teşkilat esasları örnek alınarak yeni bir kara ordusu kurulmuştur.
Bu bilgilere dayanarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Soru 4 / 10TYT Sosyal Bilimler · Osmanlı Devleti'nde Modern Orduya Geçiş
III. Selim, tahta çıktığı dönemde Osmanlı ordusunun Avrupa orduları karşısında geri kaldığını fark ederek yeni bir düzenli birlik oluşturulmasını istemiştir. Bu amaçla kurulan Nizam-ı Cedid ordusunun subayları ve erleri, Avrupa'daki orduların talim usulleri örnek alınarak eğitilmiş; birliğe modern silahlar ve düzenli bir eğitim programı sağlanmıştır.
Bu bilgilere dayanarak Nizam-ı Cedid ordusuyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Soru 5 / 10TYT Sosyal Bilimler · Osmanlı Devleti'nde Modern Orduya Geçiş
III. Selim, kurduğu yeni ordunun düzenli bir gelire kavuşması için İrad-ı Cedid adıyla ayrı bir hazine oluşturmuş; bu hazineye bazı vergilerden ve yeni gelir kalemlerinden pay ayrılmıştır. Nizam-ı Cedid askerlerinin maaşları ve teçhizat giderleri bu hazineden karşılanmıştır.
Bu bilgilere dayanarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
Soru 6 / 10TYT Sosyal Bilimler · Osmanlı Devleti'nde Modern Orduya Geçiş
18. yüzyılın sonundan itibaren Osmanlı Devleti'nde ordunun modernleştirilmesine yönelik olarak Avrupa tarzında yeni birlikler kurulmuş, subay yetiştirmek üzere askeri okullar açılmış ve orduda kullanılan silah ile teçhizatın yenilenmesine çalışılmıştır.
Buna göre,
I. Askeri modernleşme, yalnızca birliklerin yeniden düzenlenmesiyle sınırlı kalmamıştır.
II. Subay yetiştirme süreci, modernleşme çabalarının bir parçası olmuştur.
III. Ordudaki değişim, silah ve teçhizat alanını da kapsamıştır.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Soru 7 / 10TYT Sosyal Bilimler · Osmanlı Devleti'nde Modern Orduya Geçiş
Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye askerleri, belirli bir eğitim programı çerçevesinde Avrupa tarzı talim usulleriyle yetiştirilmiş; bu askerlere düzenli aralıklarla nakit maaş ödenmiş ve birlik, klasik dönem ocaklarından farklı olarak merkezi bir komuta altında örgütlenmiştir.
Bu bilgilere dayanarak Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
Soru 8 / 10TYT Sosyal Bilimler · Osmanlı Devleti'nde Modern Orduya Geçiş
Nizam-ı Cedid ordusunun kurulması, Osmanlı toplumunun ve devlet teşkilatının bazı kesimlerinde memnuniyetsizlikle karşılanmıştır. Yeni düzenin geleneksel askeri yapıyı ve buna bağlı çıkarları değiştirebileceğini düşünen çevreler, bu girişime karşı çıkmıştır.
Bu bilgilere dayanarak Nizam-ı Cedid'e yönelik tepkilerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Soru 9 / 10TYT Sosyal Bilimler · Osmanlı Devleti'nde Modern Orduya Geçiş
Yeni kurulan askeri okullarda ders veren öğretmenlerin bir kısmı, Avrupalı devletlerden getirilen uzmanlardan oluşmuştur. Bu uzmanlar, topçuluk, istihkâm ve harita bilgisi gibi alanlarda derslere girmiş; zamanla bu alanlarda yetişen Osmanlı öğretmenleri de eğitim kadrosuna katılmıştır.
Bu bilgilere dayanarak askeri okulların öğretim kadrosuyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Soru 10 / 10TYT Sosyal Bilimler · Osmanlı Devleti'nde Modern Orduya Geçiş
Osmanlı ordusunun modernleşme sürecinde, subaylara teorik ve uygulamalı askeri bilgi kazandırmak amacıyla Mekteb-i Harbiye gibi Avrupa tarzında eğitim veren okullar açılmıştır. Bu okullarda coğrafya, matematik ve askeri teknik dersler okutulmuş; öğrenciler belirli bir eğitim süresinin sonunda subay olarak orduya katılmıştır.
Bu bilgilere dayanarak askeri okulların açılmasıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?