Destanla efsane; uzunluk, anlatım biçimi ve konu bakımından karşılaştırıldığında bu iki türün özellikleri aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?
Irmağın buzu çatlıyordu gece,
köylüler sırtında taşıyordu cephaneyi,
adları yazılmadı hiçbir taşa.
Ben o geceyi dedemden dinledim,
şimdi sözcüklerle örüyorum yeniden;
her dizem bir sandık, her sandık bir can.
(Bu dizeler örneklendirmek üzere yazılmıştır.)
I. Şairin kendi bakışını ve yaratma sürecini anlatıya katması
II. Ulusun tamamını ilgilendiren bir olaya dayanması
III. Kuşaklar boyunca sözlü aktarımla biçimlenmeden tek bir şairin elinden çıkması
IV. Manzum biçimde kurulması
Ulusun yakın tarihindeki bir savaşı konu edinen bir şiirden alınmış gibi düzenlenen bu dizelerde, yukarıdakilerden hangileri onu doğal destanlardan ayırır?
köylüler sırtında taşıyordu cephaneyi,
adları yazılmadı hiçbir taşa.
Ben o geceyi dedemden dinledim,
şimdi sözcüklerle örüyorum yeniden;
her dizem bir sandık, her sandık bir can.
(Bu dizeler örneklendirmek üzere yazılmıştır.)
I. Şairin kendi bakışını ve yaratma sürecini anlatıya katması
II. Ulusun tamamını ilgilendiren bir olaya dayanması
III. Kuşaklar boyunca sözlü aktarımla biçimlenmeden tek bir şairin elinden çıkması
IV. Manzum biçimde kurulması
Ulusun yakın tarihindeki bir savaşı konu edinen bir şiirden alınmış gibi düzenlenen bu dizelerde, yukarıdakilerden hangileri onu doğal destanlardan ayırır?
Beyin oğlu, doğduğu yılın sonunda ata binmiş; sesini duyan düşman atları ürküp geri dönmüş. Yiğitlerin birlikte geremediği yayı tek eliyle germiş, attığı ok karşı yamacın kayasını yarmış. Ordusu yürüyünce ırmaklar bulanmış, kalkan tozu günü örtmüş.
(Bu parça, destan geleneğini örneklendirmek üzere düzenlenmiştir.)
Bu parçada destan kahramanının sunuluşuyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
(Bu parça, destan geleneğini örneklendirmek üzere düzenlenmiştir.)
Bu parçada destan kahramanının sunuluşuyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Türk destanlarında kurt; kimi zaman topluluğun atası, kimi zaman yol gösterici olarak karşımıza çıkar.
• Oğuz Kağan Destanı
• Göç Destanı
• Bozkurt Destanı
• Şu Destanı
• Ergenekon Destanı
• Alp Er Tunga Destanı
• Türeyiş Destanı
Bu destanlardan kaç tanesinde kurt motifi yer alır?
• Oğuz Kağan Destanı
• Göç Destanı
• Bozkurt Destanı
• Şu Destanı
• Ergenekon Destanı
• Alp Er Tunga Destanı
• Türeyiş Destanı
Bu destanlardan kaç tanesinde kurt motifi yer alır?
Doğal destanlar sözlü gelenekte, halkın belleğinde oluşur; yapma destanlar ise bir şairin, destan geleneğine bağlı kalarak kendi kurgusuyla yazdığı eserlerdir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi yapma destanlar arasında yer alır?
Buna göre aşağıdakilerden hangisi yapma destanlar arasında yer alır?
Destanlar, sözlü gelenekte oluşan doğal destanlar ve bir şairin destan geleneğine bağlı kalarak kendi kurgusuyla yazdığı yapma destanlar olarak iki öbekte incelenir.
• İlyada
• Kalevala
• Aeneis
• İlahi Komedya
• Gılgamış
• Kuvâyi Milliye
• Kurtarılmış Kudüs
• Mahabharata
• Nibelungen
Bu eserlerden kaç tanesi doğal destandır?
• İlyada
• Kalevala
• Aeneis
• İlahi Komedya
• Gılgamış
• Kuvâyi Milliye
• Kurtarılmış Kudüs
• Mahabharata
• Nibelungen
Bu eserlerden kaç tanesi doğal destandır?
Tarihî kaynaklarda bir Türk topluluğunun kıtlık ve iç karışıklıklar sonucunda yurdunu bırakıp göç ettiği bilgisi yer alır. Aynı göç, bu topluluğun destanında yurdun bereketini sağlayan kutlu bir kayanın yabancılara verilip parçalanmasına, ardından bütün canlıların feryat etmesine bağlanarak anlatılır.
Bu karşılaştırma, destan türünün hangi özelliğini örneklendirmektedir?
Bu karşılaştırma, destan türünün hangi özelliğini örneklendirmektedir?
Türk destanları, Türklerin İslamiyet'i kabulünden önce ve sonra oluşanlar olarak iki öbekte ele alınır. Oğuz Kağan, Bozkurt, Ergenekon, Türeyiş ve Göç gibi ilk öbekteki destanların ortak motifleri, onları ikinci öbekten ayırır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi ilk öbekteki destanlarda karşılaşılan bir motif OLAMAZ?
Buna göre aşağıdakilerden hangisi ilk öbekteki destanlarda karşılaşılan bir motif OLAMAZ?
Köyün yukarısındaki yan yana iki kayaya yörede 'Kız Kardeşler' denir. Anlatılanlara göre sel bastığı gece sürüsünü kurtarmaya çıkan iki kardeş, suların önünde birbirinin elini bırakmamış; sabah olduğunda yerlerinde bu iki kaya durmaktaymış. Yaşlılar, yağmurdan sonra kayaların uzun süre ıslak kalmasını kardeşlerin ağlaması diye açıklar.
(Bu parça, efsane geleneğini örneklendirmek üzere düzenlenmiştir.)
Bu parça, aşağıdaki efsane türlerinden hangisine örnek gösterilebilir?
(Bu parça, efsane geleneğini örneklendirmek üzere düzenlenmiştir.)
Bu parça, aşağıdaki efsane türlerinden hangisine örnek gösterilebilir?
Destan türüyle ilgili aşağıdakilerden hangisi SÖYLENEMEZ?