Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, birleşen sözcüklerin ikisinin de kendi anlamını yitirdiği, yani anlamca kaynaşmış bir birleşik sözcük vardır?
Soru 2 / 10TYT Türkçe · Sözcükte Anlam 3
Ustanın atölyesine ilk girdiğim gün bana bir kütükle bir keski verdi. “Acele etme,” dedi, “önce elini tanı.” Aylarca uğraştım; ne bir biçim çıktı ortaya ne bir ad. Sonradan anladım ki o aylar boyunca kütüğü değil, sabırsızlığımı yontmuşum.
Bu parçada geçen “sabırsızlığını yontmak” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 3 / 10TYT Türkçe · Sözcükte Anlam 3
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tırnak içindeki söz, kalıplaşmış anlamıyla değil, sözcüklerin gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
Soru 4 / 10TYT Türkçe · Sözcükte Anlam 3
Bir şairin ilk kitabı çoğu zaman kendi sesini bulmadan önce dinlediği seslerin toplamıdır. Okur o kitapta şairi değil, şairin okuduklarını duyar. Asıl merak edilmesi gereken, ikinci kitapta o kalabalığın içinden hangi sesin sıyrılıp kaldığıdır.
Bu parçada geçen “o kalabalığın içinden bir sesin sıyrılıp kalması” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 5 / 10TYT Türkçe · Sözcükte Anlam 3
Küçültme eki aldığı hâlde her sözcük küçüklük bildirmez; kimi zaman acıma, sevgi ya da alay anlamı katar. Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde tırnak içindeki sözcük gerçekten küçüklük bildirmektedir?
Soru 6 / 10TYT Türkçe · Sözcükte Anlam 3
Aşağıdaki cümlelerin dördünde deyim kullanılmıştır. Buna göre hangi cümlede, genel bir doğruyu öğüt biçiminde bildiren bir atasözü vardır?
Soru 7 / 10TYT Türkçe · Sözcükte Anlam 3
“Yıllardır bu dergide yazıyor; ama bugüne kadar kimseye eyvallahı olmadı.” cümlesinde geçen “kimseye eyvallahı olmamak” sözünün anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
Soru 8 / 10TYT Türkçe · Sözcükte Anlam 3
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bir durum gerçekte olabileceğinin çok üstünde gösterilerek abartılmıştır?
Soru 9 / 10TYT Türkçe · Sözcükte Anlam 3
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ağır” sözcüğü “kolay anlaşılmayan, anlaşılması çaba isteyen” anlamında kullanılmıştır?
Soru 10 / 10TYT Türkçe · Sözcükte Anlam 3
“Yazar, romanın son bölümünü ---- bir dille kaleme almış; okuru hiçbir sayfada zorlamamış.” cümlesinde boş bırakılan yere, cümlenin anlamı bozulmadan aşağıdakilerden hangisi GETİRİLEMEZ?